Kooplust bij beleggers na succes Gatt-onderhandelingen; Fusiegerucht drukt ABN Amro

AMSTERDAM, 17 DEC. ABN Amro was deze week een forse verliezer op een verder hogere Amsterdamse effectenbeurs, optimistisch na het bereikte Gatt-akkoord. De koersdaling van ABN Amro is het gevolg van hardnekkige, door de bank tegengesproken geruchten, dat Nederlands grootste bank zou werken aan een fusie of overname met de Commerzbank of een andere grote Duitse bank.

De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs sloten gisteren op ruim één punt afstand van de barrière van 400 punten. De verwachting is dat de EOE-index begin volgende week, wanneer de schrik over de Russische verkiezingen is weggeëbd, door het niveau van 400 punten zal breken. De euforie van beleggers over het Gatt-akkoord speelt daarbij een belangrijke rol.

De ultrarechtse Rus Zjirinovksi joeg dinsdagmiddag de financiële markten de stuipen op het lijf door Duitsland en Japan met kernrampen te bedreigen indien deze landen zich met Ruslands interne aangelegenheden bleven bemoeien. Maar de ongerustheid over de 'Russische Hitler' ebden al snel weg. “De verwachting dat de rente verder zal dalen is weer het belangrijkste onderwerp op de beurs nu de zorgen over de Russische verkiezingen zijn verdwenen”, aldus een handelaar.

Een andere reden voor de hervatte opmars van de aandelenkoersen zijn de succesvol afgesloten Gatt-onderhandelingen over liberalisering van de wereldhandel. Het succes van de Uruguay-ronde versterkt de bodem onder de huidige hoge aandelenkoersen. De kooplust van beleggers is voornamelijk gebaseerd op de verwachting dat de inflatie laag blijft en de rente dus ook op een laag niveau kan blijven. Vrijhandel leidt tot grotere efficiency, meer verschuiving van produktie en meer concurrentie, zo redeneren analisten. Dat heeft een drukkend effect op de prijzen van produkten. ABN Amro, de grootste partij op de Amsterdamse effectenbeurs, liet deze week in een researchrapport weten optimistisch te zijn over verdere koerswinsten als gevolg van het Gatt-akkoord.

Dat gold dan deze week niet voor de bank zelf, want sommige beleggers deden hun stukken ABN Amro van de hand. Al enige weken doet over ABN Amro het gerucht de ronde dat de bank werkt aan een fusie of overname van een grote Duitse bank. Werd aanvankelijk gepraat over de Bayerische Hypothekenbank, nu zou het om de derde bank van Duitsland gaan, de Commerzbank.

Bestuurslid jhr. drs. R.W.F. van Tets liet zich vorige week in deze krant wel ontvallen dat ABN Amro de claimemissie van 1,2 miljard gulden, afgelopen oktober, heeft gedaan met het oog op een toekomstige overname. Maar dat een overname van Commerzbank niet aanstaande is blijkt uit het feit dat de beurshandelaren van ABN Amro nog gewoon in de Duitse bank mogen handelen, ondanks de geruchten.

Het koersverlies van Heineken was vooral een gevolg van het bericht dat de grote Amerikaanse bierbrouwer Anheuser Busch in Californië forse prijsverlagingen doorvoert om marktaandeel terug te winnen.

Opvallend was opnieuw de forse winst van de uitgeverssector. Handelaren zeiden dat de aandelenomzet in Elsevier en VNU matig was. Mogelijk incasseren sommige beleggers de forse koerswinsten op hun bank- en verzekeringsaandelen en wisselen ze die in voor 'quality-cyclicals' als de uitgevers. Reed Elsevier profiteerde ook van de vaste markt in Londen, waar het Britse aandeel staat genoteerd. Verder maakte Reed Elsevier deze week bekend een belang van veertig procent te nemen in een Italiaanse juridische uitgeverij. Daarmee zou Elsevier het marktsegment van Wolters Kluwer kunnen binnendringen. Hoogovens en ook Hunter Douglas (raambekleding) profiteerden van hogere aluminiumprijzen.

Op de lokale markt was koersverlies wegggelegd voor snoepfabrikant Van Melle. Look-a-Look, een dochter van Van Melle, schat dat het terughalen van 60.000 onaangenaam ruikende zakjes zogenoemde 'trollen-winegums' het bedrijf een ton zal kosten. Dat is geen grote schadepost voor Van Melle, maar het verlies aan imago als gevolg van de 'trollen-affaire' telt in de voedingssector zwaar.

    • Paul Wessels