IBM schrapt 10.000 banen extra in Europa

PARIJS, 18 DEC. Het Amerikaanse computerconcern IBM wil volgend jaar in Europa nog eens 10.000 banen schrappen. Dat heeft woordvoerder Joerg Winkelmann van IBM Europa in Parijs bekendgemaakt. Ook dit jaar wordt het aantal arbeidsplaatsen bij IBM in Europa al met 10.000 verminderd.

De banenreductie maakt deel uit van het verlies aan arbeidsplaatsen van 35.000 wereldwijd dat IBM in juli aankondigde. Het automatiseringsconcern zal eind dit jaar in Europa werk bieden aan 77.000 mensen. Eind 1991 lag dat aantal nog op 110.000. Wereldwijd heeft het bedrijf eind 1993 naar verwachting 255.000 medewerkers in dienst.

Niet bekend

In november liet de Nederlandse vestiging nog weten een 'stofkam-operatie' uit te voeren. Woordvoerder L. van Unen zei daarbij niet uit te sluiten dat er tot eind 1995 nog meer arbeidsplaatsen bij het bedrijf verdwijnen. Volgens de directie is de operatie nodig om het voortbestaan van IBM Nederland beter te garanderen. Dit jaar wordt wel een operationele winst gemaakt, maar het bedrijf wil meer winst maken en marktgerichter worden.