Filmgigant Warner zet Roergebied in schijnwerpers

BONN, 18 DEC. Warner Bros., de Amerikaanse media- en vermaaksgigant, komt naar Bottrop. Namelijk om er een recreatiepark te openen alsook een eigen film- en tv-studio. De familie Nixdorf uit Paderborn, die een zeer groot vermogen in de computerindustrie verdiende, doet mee aan het project, dat een investering van 350 miljoen mark vergt en voor 900 nieuwe banen gaat zorgen.

Bottrop? Dat ligt aan de noordelijke rand van het Roergebied, even ten westen van Gelsenkirchen, zo'n 80 Autobahnkilometers van Arnhem. De werkloosheid is er 12,3 procent, de geschiedenis en de huidige problemen van de Duitse kolen- en staalindustrie bepalen het beeld van dit stadje in Noordrijn-Westfalen. Een telefoonboek met veel Kowalski's en Lubanski's, die een paar generaties terug uit het huidige Polen naar de mijnen in het Roergebied kwamen.

In Bottrop is deze week dan ook de vlag uitgestoken nadat de voorlopige overeenkomst was getekend (definitief moet het contract volgend voorjaar worden). Burgemeester Kurt Schmitz ziet “nieuwe mogelijkheden om correcties in het imago van de stad aan te brengen”, hij verwacht dat de hele regio zal profiteren van komende enorme toeristenstromen. Ook de regering van Noordrijn-Westfalen reageerde blij op deze “grootste investering die de Duitse filmindustrie ooit heeft beleefd”. In het grote recreatiepark zullen een permanente kermis en voor dit doel aangepaste open-luchtfilms - van Batman en de Gremlins tot Das Boot - de toeristenstromen moeten lokken.

Een mooie bijkomstigheid is dat de nieuwe investeerder subsidie krijgt uit een regionaal fonds voor nieuwe economische ontwikkelingen in oude noodlijdende kolen- en staalgebieden. Dat subsidiebedrag is niet bekendgemaakt, daarover is vast stevig onderhandeld. De deelstaatregering meldt slechts dat die subsidie een rol heeft gespeeld “om de investeringsbeslissing mogelijk te maken”.

Warner - jaaromzet 1992: 13 miljard dollar - is 's werelds grootste film- en televisie-produktiemaatschappij, de op één na grootste exploitant van tv-kabelnetten in de VS (bijvoorbeeld van de hotel-tv HBO) en eigenaar van de uitgeverij Time Inc. Zijn muziekdivisie heeft Madonna, Prince, Mick Jagger en Rod Stewart onder contract. Het pretpark in Bottrop wordt opgezet naar het voorbeeld van dergelijke parken in de VS en Australië, dat in Brisbane sinds '91 zo'n 'Warner Bros. Movie World' kent.

Geen woord is in Bottrop deze week verspild aan het akkoord in de Uruguay-ronde van de GATT, waarbij tussen de VS en Europa nu juist het vrije verkeer van wederzijdse filmprodukties als een te heet hangijzer niet kon worden geregeld. Kan het zijn dat Warner met zijn geplande eigen filmstudio in Bottrop 'achter' dat pretpark een Europese GATT-horde heeft genomen en er, met dank voor de overheidssubsidie, alvast een plek op de Duitse en Europese film- en tv-markt heeft verworven? Zo ja, dan is deze week ook ergens in de VS de vlag uitgestoken.

    • J.M. Bik