Opinie

    • Youp van ’t Hek

Driehoek

Verbijsterd rijd ik door Zaandam, onthutst door Hilversum, ernstig in de war door Etten-Leur en geestelijk gewond door Sittard. Ik ben op tournee, help me door Nederland en stuit op driehoekjes. En niet zomaar driehoekjes, maar de meest verschrikkelijke, wanstaltige en truttige driehoekjes die er bestaan. Ik heb het nu over de elektrieke Blokkerkaarsjes die heel Nederland voor het raam heeft gezet omdat het bijna kerstmis is. Nederland wordt romantisch en gaat feestverlichten. Alles wat een ondervoede conifeer of een bijstandsberk naast het tuinpad heeft staan gooit er een pretsnoertje in en doet een poging om warm over te komen. De feeërieke confectie is gulzig uit de HEMA's geslurpt, de Makro's zijn leeggehaald en iedereen heeft het driehoekje voor zijn raam gezet of een paar lullige lampjes in zijn boom gejast.

Vroeger had je bij ons in het Gooi wat kakkers die een stevige den naast de oprijlaan hadden staan en daar lieten ze de 'gardenboy' wat lampen in aanbrengen. Wij gingen die adresjes af, klommen in de spar en draaiden een aantal peertjes los. Dacht de vloekende eigenaar de losse lamp gevonden te hebben, dan moest hij toch nog even een paar takken doorklimmen. Wij, jong en lenig, waren in de top geweest en hij, dik en buik, durfde op een bepaald moment niet hoger. Dus een kerst met een gedoofde boom. Wij gniffelden in de bosjes en hadden weer een jeugdig avondje verveling op vrolijke en uiterst aangename wijze weggezet. Maar nu kan de Bussumse jeugd overuren maken en belandt nog voor de 25ste van deze maand op de afdeling psychiatrie van het ziekenhuis Gooi Noord. Heel Blaricum, Huizen, Bussum, Naarden en Hilversum heeft zichzelf namelijk in de lampjes gestort en de jongeren verhangen zich uiteindelijk radeloos tussen de prikkabels. Niet alleen het chique Bikbergen, maar ook de mindere Rembrandtlaan, de sobere Vogelkersstraat, de saaie Regentesselaan en de treurige Johannes Gerardtsweg baden in een zee van trutlampjes. Rendieren van lamp, sleeën van licht en kerstmannen van ander elektriek gefröbel sieren de geveltjes van de kleinburgers. Straks stort een Boeing op de Bussumse Brediusweg omdat de captain van de KL 853 dacht dat het de landingsbaan van Schiphol was. Ondertussen rijden over de A-1 alle vrachtwagens met pretboompjes op het dashboard, achter de voorruit knippert minimaal één kerststukje en ook bij onze truckers heb ik al een driehoekje met zeven kaarsjes gezien. Kan hij lekker de hele dag aan thuis denken. Sommige chauffeurs hebben hun hele raam afgekaderd met een snoertje en lijken een rijdende pizzeria. Ondertussen staan alle flatgebouwen massaal te driehoeken. Honderdvijftig ramen dus honderdvijftig driehoekjes per flatgebouw. Nederland heeft vijf miljoen woningen, een woning heeft gemiddeld zeven ramen en over een paar dagen stralen er dus vijfendertig miljoen driehoekjes ons land in. Daarbij heeft elke afdeling van ieder kantoor ook nog eens een eigen boom plus een zestal individuele burodriehoekjes en het CBS schat het totaal aantal kantoordriehoekjes op een kleine honderd miljoen.

In één decembermaand wordt de aardgasbel op feestelijke wijze gehalveerd, elektriciteitscentrales werken 's nachts op volle kracht om alle kaarsjes aan de praat te houden en de man die daar kerstnachtdienst heeft maakt zijn grauwe kantoortje gezellig en draaglijk met een driehoekje.

Alleen al door het brandend houden van de driehoekjes, de pretsnoertjes en al het andere kerstgefrunnik wordt de ozonlaag per kwartier centimeters dunner en de biologen hebben berekend dat het als gevolg hiervan nooit, maar dan ook nooit meer zal sneeuwen. En dat is jammer, want eerlijk is eerlijk: dat was nog romantischer. En goedkoper.

    • Youp van ’t Hek