Diplomaat gehoord over mafia-bende in Nederland

ZATERDAGS BIJVOEGSEL PAG.6 MAFIOSI IN NEDERLAND

ROME/AMSTERDAM, 18 DEC. De Italiaanse ambassadeur in Nederland, Antonello Pietromarchi, zal aanstaande maandag in Rome worden gehoord door anti-mafiarechter O. Lupacchini over de vertakkingen van de 'Banda della Magliana' in Utrecht en omstreken. De Romeinse justitie is onlangs een onderzoek begonnen naar de activiteiten van deze misdaadbende.

De Utrechtse politie ziet niettemin “geen enkele aanleiding” om een nader onderzoek naar de pizza-connectie van Tomaso A. in te stellen. “We maken er geen mensen voor vrij, omdat wij geen aanwijzingen hebben die zodanig zijn dat we verder kunnen gaan”, aldus een woordvoerder van de Utrechtse politie. “We zijn niet specifiek met pizzeria's bezig. Dat sluit natuurlijk niet uit dat we incidenteel een Italiaan kunnen tegenkomen. Maar om een onderzoek te starten naar de bende of de pizzeria's zul je toch enige houvast moeten hebben om verder met ze aan de slag te gaan.”

De Amsterdamse politie daarentegen heeft deze week contact gezocht met de Italiaanse justitie voor eventueel nader onderzoek van haar kant.

Het onderzoek richt zich onder andere op een keten van pizzeria's in en rond Utrecht, die stuk voor stuk in handen zijn van de Romein Tomaso A. De Italiaanse justitie vermoedt dat de pizzeria's dienen als dekmantel voor criminele activiteiten van de bende.

Rechter Lupacchini wil de ambassadeur om opheldering vragen over deze zaak, en bespreken of en hoe de Italiaanse ambassade in Den Haag bij het onderzoek kan worden betrokken.

    • Marjon van Royen