Conflict VW en Skoda bijgelegd

INGOLSTADT, 18 DEC. De spanningen tussen het Duitse Volkswagenconcern en zijn Tsjechische dochter Skoda over de sterk beknotte investeringsplannen bij de Tjechische autofabrikant zijn kennelijk uit de weg geruimd. VW blijft weliswaar vasthouden aan de halvering van de investeringen (3,7 miljard mark in plaats van 7,1 miljard mark) maar het hele geplande produktengamma blijft in grote lijnen intact. Dit hebben VW's topman Ferdinand Piëch en de Tsjecische minster van handel en industrie, Vladimir Dlouhy, in het Beierse Ingolstadt afgesproken.

VW heeft de motorenstrategie voor Skoda in zoverre gewijzigd dat het moederconcern nu 'rompmotoren' levert voor Skoda. Eerst was het de bedoeling dat Skoda een nieuwe motorenfabriek zou bouwen. Gezien de slechte situatie in de autoindustrie toonde de Tjechische minister begrip voor de beperking van VW's investeringsbudget. Volgens Dlouhy waren de gesprekken in constructieve sfeer verlopen en zijn “geen verdere onderhandelingen” noodzakelijk. (DPA)