Amerikanen vieren laatste Hollandse kerst

SOESTERBERG, 18 DEC. “Dit is een fantastische show”, roept de Amerikaanse militair L. Reyes lachend. “Het is vreselijk jammer dat ik uit Nederland weg moet. Het is hier prachtig en de mensen zijn hier vriendelijker dan in andere landen.”

De gemeente Soest organiseerde gistermiddag het laatste kerstfeest voor de in Soest woonachtige Amerikaanse militairen. De Amerikanen maken deel uit van de 32nd Fighter Group van de Amerikaanse luchtmacht die vanaf 1954 op vliegbasis Soesterberg is gestationeerd. Volgend jaar september gaan de laatsten van de ongeveer veertienhonderd Amerikaanse militairen en hun gezinnen weg.

Met de kerstbomen, gekleurde lampjes en kraampjes was een hangar omgebouwd tot een vrolijke kerststal, waar een paar honderd Amerikaanse militairen en hun gezinsleden in rondliepen. Het feest stond in het teken van Nederlandse folklore: volksdansen, carnaval, gymnastiek, dansmariekes en een harmonie-orkest. Nadat burgemeester J. de Widt van Soest het feest in gang had gezet, klapten en dansten de Amerikanen mee met de Soester Boeren Dansgroep. De sfeer kwam er goed in toen leden van de Soesterbergse carnavalsvereniging De Zotteklapper elf Amerikanen een steek opzetten en vrolijk zingend rondhosten.

Ondanks de feestelijke stemming viel er melancholie te bespeuren. Grote auto's als Buicks, Cadillacs en Mustangs zullen uit het straatbeeld van Soesterberg verdwijnen. H. van Epen, voorzitter van de belangenvereniging Vrienden van Vliegdorp meent dat “met het verdwijnen van de Amerikanen folklore verdwijnt”. “De inwoners van Soesterberg zullen de typisch Amerikaanse humor missen. Ook de sfeer rond Thanksgiving Day en Halloween zullen we nooit vergeten.”

De Amerikaanse militairen zelf vinden het jammer dat ze weg moeten. “Ik zal vooral de vrijheid van dit land missen”, zegt W. Schnupp.

Als herinnering aan hun verblijf in Nederland kregen alle Amerikanen na afloop een plattegrond van Soesterberg en omgeving en een Delfts blauw tegeltje met Hollands landschap of molen.