Algiers: alleen praten met gematigde aanhangers FIS

ALGIERS, 18 DEC. De Algerijnse regering heeft gisteren herhaald bereid te zijn tot een dialoog met gematigde sympathisanten van het verboden Front van Islamitische Redding (FIS). De mededeling, verspreid via het officiële persbureau APS, leek het antwoord te zijn op een voorwaardelijk aanbod tot een dialoog van de zijde van het FIS, eerder op de dag.

“Men mag niet uit het oog verliezen dat veel ex-militanten van het FIS geen terroristen zijn en geweld veroordelen”, aldus APS. Zij kunnen zich aansluiten bij een 'nationale dialoog' mits zij religie niet voor politieke doeleinden gebruiken en bereid zijn het republikeinse karakter van de staat te onderschrijven.

Rabah Kebir, een FIS-leider in ballingschap, had enkele uren tevoren op een persconferentie in Bonn vijf voorwaarden gesteld aan een dialoog met het bewind, en daarmee voor het eerst gereageerd op recente vredesouvertures uit Algiers dat een uitweg zoekt uit het escalerend geweld. Onder die voorwaarden zijn vrijlating van alle politieke gevangenen, en intrekking van alle wetten en regelingen die zijn uitgevaardigd na januari 1992, toen de regering samen met het leger een verkiezingsoverwinning van het FIS verhinderde. Moslim-extremisten voeren sindsdien een campagne van geweld tegen het bewind, die tot dusverre meer 1.800 Algerijnen het leven heeft gekost. De regering is echter pas goed in het nauw gekomen nu ook buitenlanders als doelwit zijn gekozen. Sinds september zijn 23 buitenlanders vermoord en veel bedrijven bezinnen zich nu op hun toekomst in Algerije. (AP, Reuter)