Zwitsers willen Vie d'Or overnemen

PAG. 16 STRENGERE CONTROLE

ROTTERDAM, 17 DEC. De Zwitserse verzekeraar Zürich Versicherung, de op één na grootste verzekeraar in Europa, wil Vie d'Or overnemen. De onderneming heeft gisteren een 'positief' gesprek gehad met de Verzekeringskamer over de overname van de 13.000 polissen van de in problemen geraakte verzekeraar. Dit is uit goedingelichte bron vernomen.

Bestuurslid P.J.C. Keizer van de Verzekeringskamer zegt dat er ook nog met andere partijen wordt gepraat, bovendien is het verzoek aan de branche voor steun van Vie d'Or nog niet van tafel.

Het plan voor Zürich Versicherung voor overname van Vie d'Or is afkomstig van de Oisterwijkse assurantietussenpersoon RAB. Deze heeft aan de Vereniging Belangen Polishouders Vie d'Or een voorstel gedaan. Dr. B. Böhler, advocaat van de vereniging en werkzaam bij advocatenkantoor Loeff Claeys Verbeeke, had belangstelling omdat de plannen ervan uitgingen dat de garanties van Vie d'Or aan de polishouders volledig worden overgenomen. Bovendien speelde mee, volgens Böhler, dat de Zwitserse verzekeraar al een Nederlandse dochter heeft: Zürich Leven. “Anders zou het met vergunningen te lang duren.”

Het plan is volgens Böhler dat Zürich Leven een nieuw produkt maakt en alle polissen oversluit. “Zürich Leven heeft op deze manier niets te maken met de financiële problemen van Vie d'Or. Grootste struikelblok is de fiscus. Door de Brede Herwaardering zijn nieuwe polissen vaak minder voordelig. Bovendien moeten polissen minstens twaalf jarige looptijd hebben. Vie d'Or heeft polissen die al vier jaar lopen. Sluit men nieuwe dan zou men in principe vier jaar langer moeten betalen.” Böhler heeft gesprekken gevoerd met Financiën om dit probleem te regelen, maar de gesprekken zijn nog gaande.

De Verzekeringskamer, die de vergunning voor Vie d'Or heeft ingetrokken na mismanagement en mogelijke fraude van de voormalige directeuren Maes en Van Santen, voert overnamegesprekken met “meerdere kandidaten”. Naast Zürich is volgens geruchten de Duitse verzekeraar DBV in de markt.