Verdachten in Olvarit-zaak vrijgelaten

ROTTERDAM, 17 DEC. De twee mannen die eerder deze week zijn aangehouden in het kader van het gerechtelijk vooronderzoek naar de besmetting van potjes babyvoeding Olvarit zijn gisteren op vrije voeten gesteld. De rechter-commissaris wees de vordering tot inbewaringstelling af, zo heeft het Haagse arrondissementsparket bekendgemaakt.

De rechter-commissaris is niet overtuigd van de schadelijkheid van de stof (p-TSA) die in de babyvoeding is aangetroffen. De rechter-commissaris richtte zich bij zijn motivering van de vrijlating op artikel 174 van het wetboek van strafrecht over de verkoop van voor de gezondheid schadelijke waren. Op overtreding van dat artikel staat maximaal 15 jaar celstraf. De rechter-commissaris was evenmin overtuigd van eventuele opzet of het feit dat beiden wisten van mogelijke schadelijkheid.

De twee mannen zijn directeuren van de vleesverwerkende bedrijven in Gorinchem en Strijen die vlees voor de babyvoeding van het Zoetermeerse voedingsconcern Nutricia hebben geleverd. Een 77-jarige verdachte, die Justitie vorige week eveneens arresteerde, werd al eerder op vrije voeten gesteld. De drie mannen blijven overigens verdachten in de zaak.

Half november maakte Nutricia bekend dat de Keuringsdienst van Waren in een aantal potjes Olvarit met varkens- en rundvlees de stof p-TSA was aangetroffen. Naar aanleiding hiervan heeft het concern een miljoen potjes teruggehaald uit de winkels en de nog aanwezige voorraden vernietigd. Volgens Nutricia kon het desinfecterend middel alleen via de slachterijen in de maaltijden terecht zijn gekomen. De Hillegersbergsche Vee en Vleeshandel (HVV) in Gorinchem is door Nutricia aansprakelijk gesteld voor de schade. HVV had voor de levering aan Nutricia contracten met Uylenbroek Varkensslachterij (UVS) in Gorinchem en de Strijense Vee en Vleeshandel (SVV) in Strijen.