Tweede Kamer stemt in met Gatt-akkoord

DEN HAAG, 17 DEC. De fracties in de Tweede Kamer hebben gisteravond positief gereageerd op het woensdag in Genève bereikte Gatt-akkoord.

Wel zijn er kantekeningen geplaatst bij de mogelijke effecten van het wereldhandelsakkoord voor het milieu, voor de landen in Oost-Europa en de arme landen in de wereld, met name in Afrika. Krijgt het milieu niet te lijden onder de groei van de handelsstromen, zo vroegen onder meer de woordvoerders van D66 en Groen Links zich af. Het GATT-secretariaat in Genève voorspelt dat in 2005 de wereldhandel in goederen 745 miljard dollar hoger zal uitvallen als gevolg van de overeenkomst. Volgens staatssecretaris Van Rooy van buitenlandse handel zou het milieu juist gevaar hebben gelopen als er geen akkoord was gekomen. Dan zou de bereidheid om werkzame, multilaterale afspraken te maken internationaal “een duw hebben gekregen”, ook op milieugebied. De ontwikkelingslanden zullen volgens Van Rooy ook profiteren van de groeiende wereldhandel. Zij hoeven hun invoerrechten minder sterk te verlagen dan andere landen en de armste landen hebben daarbij een voorkeursbehandeling gekregen ten opzichte van meer geïndustrialiseerde ontwikkelingslanden. Wel zal de voorkeursbehandeling van groepen Derde-Wereldlanden, zoals de vroegere koloniën van Europese landen door de Europese Unie, voor een deel verdwijnen. Op de vraag of er op dwarsliggen van Frankrijk binnen de EU een premie lag antwoordde premier Lubbers dat “er niets speciaals is gedaan voor Frankrijk”.