Toshiba gestraft voor overtredingen

De Japanse Toshiba mag op last van de Japanse regering een maand land geen elektronica leveren aan 27 Oosteuropese landen (waaronder China, Rusland, Cuba, Noord Korea em een aantal Oosteuropese landen die destijds deel uit maakten van het Oostblok) omdat het concern in de jaren tachtig illegaal strategisch materiaal aan de voormalige DDR heeft geleverd. De bekentenis van Toshiba dat het schuldig is geweest kwam eerder deze week nadat het bedrijf al sinds 1987 was verwikkeld in een schandaal wegens leveringen aan de vormalige Sovjetunie. Het Japanse Mitsui-concern dat eveneens was betrokken bij de illegale leveranties, ontving een officiële berisping. Het schandaal leidde vooral vanuit de VS tot grote kritiek op Japan onder meer omdat de geleverde techniek de Oostbloklanden in staat stelde om 'stillere' duikboten in de vaart te brengen. Het schandaal leidde destijds tot het opstappen van de Toshiba-topman.