Socialisten Italië willen nieuw imago

ROME, 17 DEC. De Italiaanse socialistische partijleider Ottaviano Del Turco heeft gisteren bijzondere volmachten gekregen om naam, symbolen en en organisatie van de partij te veranderen, in een wanhopige poging te voorkomen dat de honderd jaar oude partij na haar rol in de corruptieschandalen helemaal verdwijnt.

In januari zal een congres worden gehouden om de nieuwe partij te presenteren. Del Turco heeft al gezegd dat zij zich wil aansluiten bij de linkse allianties die op verscheidene plaatsen zijn gevormd en die worden gedomineerd door de ex-communistische Democratische Partij van Links (PDS).

Del Turco had de Nationale Assemblée van zijn partij bijeengeroepen om over zijn voorstellen te praten. De voormalige socialistische leider Bettino Craxi, die verdachte is in een twintigtal corruptiezaken, zei dat Del Turco de partij wil overleveren aan de PDS. Bij de stemming, waarbij een meerderheid van de stemgerechtigden verstek liet gaan, behaalden de aanhangers van Del Turco een kleine overwinning. De socialistische partij is bij recente lokale verkiezingen teruggevallen onder de vier procent. Zij had twee jaar geleden landelijk gezien nog ongeveer vijftien procent.