Rel parlement Uttar Pradesh

NEW DELHI, 17 DEC. Het parlement van de Indiase deelstaat Uttar Pradesh is gisteren het toneel geweest van een bloedige veldslag tussen de regeringspartijen en de oppositie. Vijftig parlementariërs raakten gewond, van wie twintig zich in het ziekenhuis moesten laten behandelen.

De gemoederen in het parlement, in de stad Lucknow, raakten verhit toen een woordvoerder van de radicale hindoe-partij Bharatiya Janata Party (BJP) eiste dat de BJP-leider van Uttar Pradesh uit voorarrest zou worden vrijgelaten. De BJP-voorman, Kalyan Singh, zit sinds vorige week samen met andere kopstukken uit de partij vast op verdenking van betrokkenheid bij de sloop van de Babar-moskee in Ayodhya, vorig jaar.

De voorzitter van het parlement negeerde echter de eis van de BJP'er, waarop woedende leden van de BJP-fractie met dossiers naar hem begonnen te smijten. Daarna escaleerde de strijd in een oogwenk. Schoenen vlogen door de lucht, kort daarop gevolgd door de eerste microfoon en het eerste glas. De BJP'ers werden in het defensief gedrongen door de leden van een linkse alliantie en verscheidene BJP'ers probeerden zich wanhopig onder bankjes te verschuilen. “Sla de BJP'ers hun hersens in, dan pas komen ze bij hun verstand”, schreeuwden de linkse parlementariërs volgens Indiase kranten. Vanaf de perstribune vielen luide aanmoedigingskreten te horen.