Pronk maar een van de kandidaten VN-functie

DEN HAAG, 17 DEC. Naast minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) zijn er nog andere kandidaten voor de post van ondersecretaris-generaal voor humanitaire aangelegenheden bij de Verenigde Naties. Twee Noorse diplomaten, de VN vertegenwoordiger voor Zuid Afrika, Vraalsen, en de ambassadeur van Noorwegen bij de Verenigde Naties, Hulslid, zouden ook in aanmerking komen voor de baan.

Na een gesprek met Pronk gaf secretaris-generaal Boutros Ghali toe dat het om een aantal kandidaten ging. Gisteren was de indruk ontstaan dat Pronk als enige gepolst was voor de functie. Na afloop van het gesprek met de secretaris-generaal Boutros Ghali verklaarde Pronk tegenover het ANP dat zij “elkaar wederzijds vragen hadden gesteld over de functie. Ik wil echter eerst zeker weten dat de positie een inhoud heeft die het ook echt effectief maakt. Dat is de afgelopen jaren nog niet het geval geweest”, aldus Pronk die er aan toevoegde dat hij voor de functie van ondersecretaris- generaal van de VN benaderd is en zichzelf geen kandidaat heeft gesteld.

De laatste maanden heeft Pronk bij herhaling na terugkeer van reizen naar Afrika en Bosnië geconstateerd dat de internationale hulpverlening ook in VN-kader veel te wensen over laat. De Zweed Eliasson die nu leiding geeft aan het Directoraat voor Humanitaire Acties van de Verenigde Naties is van mening dat de hulpacties van de verschillende organen van de VN beter gecoördineerd moeten worden.

Eliasson die zijn functie van ondersecretaris-generaal begin volgend jaar opgeeft is van mening dat de VN zich bij hulpverlening neutraler moet opstellen en niet onderling moet concurreren bij het verlenen van noodhulp. Hij hekelt het feit dat hij zo weinig toegang kreeg tot Boutros Ghali en organisatorische problemen daardoor bleven liggen.