Parfum mag geen Champagne heten

PARIJS, 17 DEC. Het Franse modehuis Yves Saint Laurent moet de naam van zijn nieuwste parfum, Champagne geheten, wijzigen. Dat is de uitkomst van een gerechtelijke procedure die de gezamenlijke champagne-producenten hadden aangespannen. Zij beschuldigen het modehuis ervan het prestige van champagne op een “parasietachtige wijze” te exploiteren. Het vonnis kritiseerde ook de vorm van de flacon - een champagne-kurk - en de tekst van de advertentie, waarin staat dat het parfum “het imago en de verrukkelijke smaak en vreugde van champagne” oproept. Alleen de producenten en verkopers van champagne mogen deze reputatie voor hun produkt gebruiken, aldus het vonnis in hoger beroep, waardoor een uitspraak van een lagere rechtbank vervalt. De champagne-producenten hopen dat de uitspraak de kans vergroot dat rechtbanken in het buitenland de uitspraak overnemen.