Neushoorntjes vangen

Neushoorns zijn verlegen dieren. Zo verlegen, dat ze zich al een jaar of zestig miljoen op aarde verstoppen. Maar de aarde raakt vol en de neushoorn heeft steeds minder plekjes om te schuilen. De afgelopen dertig jaar zijn er meer dan 90.000 neushoorns gedood. Niet omdat neushoornvlees zo lekker is, maar omdat de hoorn zoveel geld waard is. Een kilo hoorn levert meer op dan een kilo goud.

Wat doen ze dan met die hoorn? “In Azië maken ze er sieraden en medicijnen van,” legt Arnold van Kreveld van het Wereld Natuur Fonds (WNF) uit. “En een dolk met een hoornen handvat heeft in de Arabische staat Jemen dezelfde status als hier een BMW.” Het WNF heeft vorig jaar een plan bedacht om de rinoceros, de dure naam voor de neushoorn, te redden. Bij zoveel mogelijk neushoorns in Afrika hebben ze de hoorn afgezaagd. “Dat heeft een jaar gewerkt,” vertelt Arnold van Kreveld. “Maar nu doden de stropers ook onthoornde beesten.” Het WNF denkt dat ze dat doen om de neushoorn totaal uit te roeien. De bestaande voorraden zullen dan nog meer geld waard zijn.

Wat nu? “Het WNF probeert de regeringen van de landen waar de stropers actief zijn, strenger op te laten treden.” Op de lange duur is dat een goede methode, maar niet iedereen kan zo lang wachten. In Botswana in Afrika is een tehuis voor neushoorns opgericht. Het bestaat uit een groot stuk grond, omheind met hoge houten palen. Een moeder met jonkie woont er al. De beheerders van het tehuis hopen nog meer neushoorns op te nemen, maar daarvoor hebben ze geld nodig. Het WNF zal hen echter niets geven. “We zijn heel blij dat ze zich bekommeren om de neushoorns,” antwoordt Arnold van Kreveld, “maar we zijn bang dat de neushoorns steeds minder verlegen zullen worden als ze zo dicht bij mensen wonen. Ze zullen dan niet meer op de vlucht slaan voor stropers.”

Om dezelfde reden hoopt het WNF dat niet teveel Afrikaanse grootgrondbezitters een neushoorn op hun landgoed laten wonen. “Ze raken zo aan 'hun' neushoorn gehecht dat ze ze niet meer af willen staan.” Arnold van Kreveld zucht. Het is niet makkelijk om de tienduizend neushoorns die nog leven te redden. Ik moet alsmaar denken aan het liedje waarin de regel voorkomt: 'Neushoorntjes vangen is een leuke sport...' Dat zal ik nooit meer zingen.

    • Florence van Berckel