Nederland formaliseert band met Macedonië

DEN HAAG, 17 DEC. Nederland en vier andere landen, Frankrijk, Engeland, Duitsland en Denemarken, hebben gistermiddag diplomatieke betrekkingen aangeknoopt met de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië. Italië had al eerder aangekondigd dit te doen. Minister Kooijmans (buitenlandse zaken) heeft per brief zijn Macedonische collega Crvenkovski het formele voorstel gedaan, waar deze onmiddellijk positief op reageerde.

Van Griekse regeringszijde is verstoord gereageerd op het besluit. Kooijmans zei gisteravond in de Tweede Kamer, bij een kort debat over de jongste Europese topconferentie, “geen specifieke moeilijkheden voor Nederland” te verwachten door Griekse boycotacties van Nederlandse producten. “Ik denk niet dat men half Europa kan boycotten”, aldus de minister. In het verleden zijn Nederlandse produkten het mikpunt geweest van een boycot. Dat had toen te maken met het Nederlandse voorstel om Macedonië te erkennen.

Tot die erkenning van Macedonië ging Nederland op 19 april dit jaar over, nadat eerder de Veiligheidsraad de republiek als volwaardig lid van de VN had erkend. Het is niet waarschijnlijk dat Nederland een aparte ambassadeur naar de Macedonische hoofdstad Skopje zal sturen; een ambassadeur in de regio zal er mede-geaccrediteerd worden.

De Franse minister van buitenlandse zaken Juppé zei donderdag te verwachten dat elf landen van de Europese Unie (alle lidstaten behalve Griekenland) eind dit jaar tot de deze stap zullen zijn overgegaan. Samen met andere lidstaten van de Europese Unie meent Nederland dat het aangaan van officiële contacten kan bijdragen aan de interne en externe stabiliteit van deze voormalige Joegoslavische republiek.

De Macedonische president Gligorov heeft de stap van de vijf landen verwelkomd. “We beschouwen dit als een belangrijke stap in de ontwikkeling van onze samenwerking met deze bevriende staten en een bijdrage aan onze integratie in Europese instellingen”, verklaarde hij donderdag. Hij zei ook de samenwerking met Griekenland te willen bevorderen.