Mart Smeets doet het goed bij de mannen

Wie op de televisie verschijnt of uit de luidspreker van een radiotoestel klinkt, wordt een nationale beroemdheid. Wie had ooit van Jelles Bode gehoord, als we niet elk half uur dezelfde files op dezelfde plaatsen hadden willen horen? En waar was Heleen de Boer gebleven, als we niet één keer per uur vanuit haar standplaats Wageningen een overzicht hadden willen krijgen van de weersgesteldheid in de natie? En wat te denken van Andries Knevel, Pia Dijkstra, Erwin Kroll, Felix Meurders, Frits Spits, Hanneke Groenteman, Paul de Leeuw of Fred Emmer.

Maar beroemd maakt niet automatisch bemind. Het onderzoekbureau Lagendijk legde recentelijk 900 Nederlanders de vraag voor wie de populairste 'omroeppersoonlijkheid' is. Dat bleek Henny Huisman, presentator van de Surprise Show. Hij kreeg vijftien procent van de 'stemmen'. Met negen procent volgde Robert ten Brink (presentator van All you need is Love) en met zeven procent kwam Paul Witteman op de derde plaats. Mart Smeets (Studio Sport/ NOVA) en Ron Brandsteder (Honeymoon quiz) bleven steken op zes procent, Harmen Siezen, André van Duin, Paul de Leeuw en Peter Jan Rens (Doet ie 't of doet ie 't niet) vallen bij vijf procent van de ondervraagden bijzonder goed in de smaak.

De gevoelige Henny Huisman doet het goed in alle leeftijdsgroepen en bij zowel mannen als vrouwen. Bij de 50-plussers mag Witteman zich in een grote belangstelling verheugen, Mart Smeets is geliefd bij de mannen (dertien procent) maar doet het slecht bij vrouwen, bij wie hij niet eens in de top drie verschijnt. Paul de Leeuw vindt zijn fans vooral onder 'jongeren' tot 34 jaar. Journaallezer Harmen Siezen is met name populair in het zuiden van Nederland, waar hij een plek bij de eerste vier heeft gekregen.

Opvallend is dat het allemaal tv-persoonlijkheden zijn. Geen Heleen de Boer, geen Jelles Bode en ook niet Andries Knevel, die in elk geval een jaar geleden nog op de radio te horen was. Daarom een eigen, buitengewoon subjectief onderzoekje naar de populariteit van deze drie onbeminden. Heleen de Boer scoort niet zo heel hoog qua bekendheid in een panel van elf leden maar wordt 'aardig' gevonden, met een zachte stem en dictie die perfect lijkt te passen bij 'Wageningen'. Bij Jelles Bode stijgt een bevestigend gejoel op uit de groep, de naam van zijn collega Ton Dellebeke wordt daarbij spontaan genoemd als de 'vleesgeworden file'. Andries Knevel is weinig bekend en wordt in eerste instantie eveneens gekoppeld aan files, maar daarna op zijn plaats gezet als presentator van een 'interessant' praatprogramma van de EO.

Ondergetekende voegt hier aan toe dat hij wat de radio betreft op woensdag en vrijdag altijd aangenaam wordt gewekt door de no-nonsense stem van Clairy Polak van de VARA en op de televisie de presentator van de politieberichten zo'n degelijke verschijning vindt, met vrijwel altijd een keurige choker om de nek. De naam van de man is me even ontschoten.

    • Zeger Luyendijk