Koerswinsten in New York, Londen en Amsterdam

AMSTERDAM, 17 DEC. Onder invloed van stijgingen op de effectenbeurzen van New York en Londen zette de Amsterdamse beurs vanmorgen haar opmars van de voorgaande dag voort.

AMSTERDAM De stemmingsindex verbeterde 0,8 punt tot 142,2 en de EOE-index steeg 2,78 punt tot 397,66. De obligaties kregen er een stuiver bij. Een echt duidelijke oorzaak viel voor deze koersontwikkeling niet aan te geven.

Bij de internationals vielen Unilever en Philips enigszins uit de toon met respectievelijk een daling van twee dubbeltjes tot 218,80 gulden en een verbetering van slechts één dubbeltje tot 39,20 gulden. Koninklijke Olie voerde de boventoon met een stijging van 1,60 gulden tot 199 gulden, terwijl Akzo er twee kwartjes bij vergaarde op 181,30 gulden. Branchegenoot DSM, die in het personeelsblad voor dit jaar een verlies aankondigde, kon toch niet stuk en ging voor de 1,20 gulden hogere koers van 107,90 gulden naar andere eigenaren. KLM voegde 30 cent aan de koers toe en kwam op 41,20 gulden.

De financiële waarden gaven blijk van een willige stemming. ABN Amro steeg 90 cent tot 71,10 gulden, Aegon 60 cent tot 104,50 en ING 80 cent tot 88,80 gulden. Amev spande de kroon met een koerswinst van een gulden naar 87 gulden.

Voor de uitgevers bestond grote belangstelling met het gevolg dat Elsevier de notering met 2 gulden opkrikte tot 167,80 en VNU er een gulden bijkreeg op 155 gulden. Voor Wolters Kluwer werd op 115,10 gulden negen dubbeltjes meer neergeteld.

Bij de haven- en transportwaarden bleven de koersstijgingen tot enkele dubbeltjes beperkt. Zo ging Nedlloyd maar een dubbeltje omhoog naar 53,90 en Van Ommeren twee dubbeltjes naar 45,60 gulden.

In de groep industriefondsen sprong kopieerder Océ-van der Grinten eruit met een verbetering van 1 gulden tot 63 gulden. Hoogovens moest het stellen met een 40 cent lagere koers van 45,50 gulden. Vandaag vergadert de ministerraad van de Europese Unie over de staalindustrie in Europa.

NEW YORK De effectenbeurs van New York kon gisteren na een verdeelde handel met een lichte winst afsluiten. De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen wist 9,22 punten hoger te sluiten op 3726,14, na de twee voorgaande dagen fors te hebben moeten inleveren. De omzet bedroeg 285 miljoen aandelen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokyo was positief gestemd, waarbij de Nikkei-index van de 225 fondsen voor het eerst in vier weken weer boven de 18.000-grens uitkwam. De index steeg met 262,63 punten tot 18.051,91 punten.

United Airlines trok de aandacht doordat de koers eerst steeg op het nieuws dat het personeel een belang van 53 tot 63 procent in handen krijgt in ruil voor aanpassingen van loon en werkafspraken ter waarde van vijf miljard dollar. De directie en aandeelhouders moeten zich daar overigens nog over uitspreken.