Jeltsin: hervormingen zullen worden voortgezet

MOSKOU, 17 DEC. President Jeltsin zal doorgaan met het programma van democratische hervormingen ondanks het succes van ultranationalisten, communisten en de Agrarische partij bij de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag. Wel zal Jeltsin enige “personele wijzigingen” doorvoeren. Dat heeft Jeltsins woordvoerder Anatoli Krasikov gisteren gezegd. De eerste drie ontslagen zijn inmiddels gevallen.

Krasikov interpreteerde het succes voor de ultranationalistische partij van Vladimir Zjirinovski als een protest tegen de radicale economische hervormingen die de regering doorvoert. Of de democratische hervormingen waarmee Jeltsin wil doorgaan ook verdergaande stappen in de richting van een markteconomie inhouden, werd uit zijn uitspraken niet duidelijk. Hij zei dat er meer mensen in het presidentiële team zullen worden opgenomen die “om de mensen geven”.

Jeltsin onthief gisteren het hoofd van het eerste Russische televisienet, Vjatjeslav Bragin, uit zijn functie. Een reden daarvoor werd niet gegeven, maar in de Russische pers verscheen een brief van het bestuur van de televisiezender aan Jeltsin waarin Bragin de schuld kreeg van de la

PAG.5'LEIDERS KENDEN DE SITUATIE NIET'

ge score voor de hervormingsgezinde partijen bij de verkiezingen. “Zijn kortzichtige beleid had catastrofale gevolgen op een beslissend moment voor Rusland”, aldus de brief.

Bragin, die vorig jaar werd benoemd, is een loyale aanhanger van Jeltsin. In de aanloop naar de verkiezingen kreeg hij kritiek te verduren van oppositionele politici en journalisten, omdat de tv-journaals de Jeltsin-gezinde partij Ruslands Keuze bevoordeelden. Nu de ultranationalistische partij van Vladimir Zjirinovski vooralsnog met 24 procent de meeste stemmen heeft behaald, luidt de beschuldiging dat het journaal Ruslands Keuze met al die aandacht juist heeft benadeeld.

Ook Jeltsins juridische adviseur Aleksandr Kotenkov werd gisteren zonder opgaaf van redenen ontslagen. Kotenkov zelf bracht zijn ontslag in verband met zijn rol bij de verkiezingen. “Mij werd gevraagd Sergej Sjachraj over te halen zijn krachten te verenigen met Ruslands Keuze, maar dat heb ik niet gedaan”, verklaarde Kotenkov, die zelf tot de partij van Sjachraj behoort. Sjachrai is vice-premier en leider van een eigen partij.

Eerder deze week had een andere adviseur van Jeltsin, Sergej Stankjevitsj, ontslag genomen. “Hij heeft het gevoel dat hij als politiek adviseur van de president gedeeltelijk verantwoordelijk is voor wat er tijdens de verkiezingen is gebeurd”, zo zei een woordvoerder namens Stankevitsj.

Volgens voorlopige uitslagen heeft de ultranationalistische partij van Vladimir Zjirinovski bij de parlementsverkiezingen 24 procent van de stemmen gehaald, Ruslands Keuze 15 en de communistische partij 14 procent.