Ivens Award voor Victor Kossakovski

AMSTERDAM, 17 DEC. Het zesde International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) is gisteravond besloten met de uitreiking van de Joris Ivens Award aan de Russische film Bjelovi van Victor Kossakovski. Het tijdens de openingsavond vertoonde portret van een bij elkaar op een Siberische boerderij wonende oudere broer en zuster won eerder dit jaar de grote prijs van het festival van Sint Petersburg. Het juryrapport noemt Kossakovski's film 'bedrieglijk simpel', 'elegant' en 'charmant'.

De speciale juryprijs werd toegekend aan de Oostenrijkse documentaire Mit Verlust ist zu rechnen van Ulrich Seidl. Volgens juryvoorzitter William Uricchio (sinds kort hoogleraar theaterwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Utrecht) gaf de film aanleiding tot vruchtbare en bezielde debatten. Seidls werk wordt geprezen voor de innovatieve verkenning van de grenzen van de documentaire vorm.

Met een totaal van 35.000 bezette stoelen (dertien procent meer dan het afgelopen jaar) en een recette van 97.000 gulden (31 procent hoger dan in 1992) breidde het IDFA zijn functie voor het Nederlandse publiek opnieuw verder uit. Dat de recette sneller stijgt dan het aantal betaalde en onbetaalde kaartjes wijst op een relatief groter aandeel in de opbrengst uit de losse verkoop, dat wil zeggen van incidentele bezoekers.