Grootste deel van Iraks chemische wapens vernietigd

NEW YORK, 17 DEC. Veruit het grootste deel van de Iraakse chemische wapens is in overeenstemming met de bestandsvoorwaarden na de oorlog in het Golfgebied van 1991 vernietigd, zo heeft gisteren een deskundige van de Verenigde Naties, de Nederlander Cees Wolterbeek, in New York bekendgemaakt.

Wat nog is overgebleven, zal tegen midden volgend jaar zijn verdwenen, aldus Wolterbeek, die aan het hoofd staat van de speciale VN-groep voor de ontmanteling van het Iraakse chemische arsenaal. Hij toonde zich vol vertrouwen dat Irak geen grote hoeveelheden chemische wapens verborgen houdt. Wolterbeeks groep heeft bijna alle 12.500 155mm mosterdgasgranaten vernietigd waarover Irak beschikte, evenals bijna alle 7.000 122mm raketten met een zenuwgas. Volgens VN-functionarissen heeft Irak meegewerkt met de operatie omdat een groot deel van zijn chemische wapens in een slechte toestand verkeerde. (Reuter)