Gevechten èn overleg in Sarajevo

SARAJEVO, 17 DEC. Sarajevo is gisteren opnieuw het toneel geweest van zware gevechten tussen Bosnische Serviërs en moslims. Volgens VN-woordvoerders ontketenden de moslims een offensief in twee wijken van de stad, dat hun in beide gevallen terreinwinst opleverde.

Ondanks de gevechten ontmoetten de Bosnische premier Silajdzic en de voorzitter van het parlement van de Bosnische Serviërs, Krajisnik, elkaar voor vredesoverleg op het vliegveld van Sarajevo. Ze beschuldigden elkaar ervan met de gevechten te zijn begonnen. Hun poging, de impasse in het overleg over het Owen-Stoltenbergplan te doorbreken, mislukte. Silajdzic bleef vasthouden aan de eis van de moslims, dat de Serviërs meer land moeten afstaan ten behoeve van de te vormen moslim-republiek binnen Bosnië, een eis waaraan de Serviërs niet willen toegeven. Hoewel deze impasse gisteren niet werd doorbroken, uitte Krajisnik zich na afloop optimistisch over het verloop van zijn gesprek.

De gevechten in Sarajevo concentreerden zich op de wijken Grbavica in het centrum en Rajlovac in het noordwesten van de stad. De Bosnische Serviërs gaven toe in beide wijken terrein te hebben verloren, in Rajlovac enkele honderden meters, in Grbavica “drie loopgraven”. Bij de beschietingen vielen elf gewonden onder de burgerbevolking; zes van hen werden gewond toen een mortiergranaat ontplofte bij een rij voor brood. (Reuter)