FEESTELIJKE KIP

Geen gevulde kalkoen maar gevulde kip met de kerst. Dat is wat handzamer voor een feestelijk diner voor twee.

1 maïskip van ruim 1 kilo, opgebonden

zout en versgemalen zwarte peper

80 gram gedroogde vijgen

80 gram gedroogde abrikozen

40 gram grote krenten

2 1/2 eetlepel olijfolie

2 sjalotjes, gepeld en fijngesneden

zout en versgemalen peper

6 hele kardamomzaaddozen

mespuntje gemberpoeder

1 lichtzure handappel (circa 125 gram), geschild en in stukjes gesneden

25 gram boter

Bestrooi de kip van binnen met zout en peper. Doe vijgen, abrikozen, krenten en 1 deciliter water in een pannetje, breng alles in gesloten pan tegen de kook aan en stoof de vruchten 15 minuten op laag vuur. Giet de vruchten af door een bolzeef (bewaar het stoofvocht) en laat ze goed uitlekken. Snijd vijgen en abrikozen in smalle reepjes en vervolgens in korte stukjes. Verwarm 1 1/2 eetlepel van de olijfolie in een bakpan en smoor hierin de sjalotjes gedurende 10-12 minuten op laag vuur met een deksel op de pan. Breng ze op smaak met zout en peper. Kneus intussen de zaaddozen van de kardamom in een stenen vijzel, verwijder de vliesjes van de zaaddozen en wrijf de zwarte zaadjes fijn tot een geurig poeder. Vermeng sjalotjes, vijgen, abrikozen, krenten en appel in een ruime kom en breng het mengsel op smaak met kardamom, gemberpoeder, een snufje zout en versgemalen peper naar wens. Vul hiermee de kip en naai zowel de vulopening als de halsopening dicht met garen. (Naald en draad waarmee knopen worden aangezet voldoen uitstekend.) Neem een vuurvaste schaal waar de kip net in past, giet de resterende olie in de schaal en wentel hierin de kip zodat het beest rondom wordt ingevet. Braad de kip in een voorverwarmde (170ß8 C) oven gedurende circa 100 minuten en bestrijk de kip om het kwartier met een klontje van de boter zodat het vel tegen het einde van de braadtijd goudbruin en krokant is. Prik onder geen beding tijdens het braden in de kip en strooi er eventueel nog wat zout over tegen het einde van de braadtijd. Doe de kip over op een voorverwarmde schaal en houd het beest warm onder aluminiumfolie. Deglaceer de vuurvaste schaal met enkele eetlepels heet water en schenk het achtergehouden stoofvocht van de zuidvruchten bij de braadjus. Lepel iets van de jus over de kip en serveer de rest in een juskom. Snijd de kip pas aan tafel aan en zorg dat ieder voldoende van de verrukkelijke vulling krijgt. Geef hierbij gekookte en beboterde basmati rijst, bulghur of boekweit. En serveer daarna om de mond te verfrissen een salade van lichtbittere slasoorten in combinatie met groene mango. Het recept daarvoor stond op 10 december in deze krant.

    • Florine Boucher