Derde wereld trekt steeds meer geldschieters aan

WASHINGTON, 17 DEC. Kapitalistische ontwikkelingslanden trekken steeds meer geld aan. Dankzij goede economische vooruitzichten en privatiseringen zijn de particuliere investeringen het afgelopen jaar gestegen tot het record van 157 miljard dollar. Grootste ontvanger was China, dat 15 miljard dollar binnen haalde. Aanleiding zijn de econoische groei, de lage lonen en de grote afzetmarkt. In 1993, zo verwacht de Wereldbank, is 177 miljard dollar richting Derde wereld gegaan. Tweederde van de investeringen ging naar China, Mexico, Argentinië, Maleisië en Thailand. De voormalige Sovjet-republieken waren niet in trek door de onzekere politieke situatie. Latijns Amerika is vooral populair bij particuliere geldschieters uit de VS. Tussen 1990 en 1992 ging 70 procent van de Amerikaanse investeringen naar de zuidelijke landen. Azië kreeg 18 procent en Europa slechts 7 procent. In Afrika stokken de buitenlandse investeringen.