Chemiebedrijf DSM verwacht 1994 met verlies af te sluiten

ROTTERDAM, 17 DEC. Het chemiebedrijf DSM lijdt dit jaar verlies maar kan door scherpe kostenbeheersing volgend jaar weer uit het dal klimmen. Dat blijkt uit een 'eindejaarsinterview' met bestuursvoorzitter ir. S. de Bree in het personeelsblad van DSM.

“Ik zie ervan komen dat DSM dit jaar moet afsluiten met verlies”, zegt De Bree. “Dat is ronduit onaangenaam. Verlies is verlies, ik ga dat niet verpakken in feestelijk bloemetjespapier.”

Eind 1992 was er nauwelijks reden om aan te nemen dat het bedrijf dit jaar met verlies zou moeten afsluiten, maar door een samenstel van ontwikkelingen in de markt en de economie moeten de verwachtingen halverwege het jaar sterk naar beneden worden bijgesteld, zegt De Bree. “Economische goeroes beweren dat 1994 beter wordt, maar daar staan recente uitspraken van Duitse geleerden tegenover dat 1994 opieuw een moeilijk jaar wordt met althans voor Duitsland weinig positieve impulsen voor de economie.”

DSM is nu druk bezig zijn nieuwe strategie, het plan Concern 2000, uit te voeren waarbij het bedrijf zich concentreert op een aantal kernactiviteiten waarmee meer 'leiderschapsposities' in de markt moeten worden bereikt. “De resultaten stemmen hoopvol, er worden flinke prestaties neergezet”, aldus De Bree. DSM doet mee aan herstructureringen en de vorming van allianties binnen de Europese chemische industrie. Voor bepaalde activiteiten is een betere toekomst weggelegd in een alliantiestructuur, aldus de DSM-topman. “We zijn actief bezig met gesprekken hierover, ik kan niet op de resultaten vooruitlopen.”

De Bree zegt er persoonlijk van overtuigd te zijn dat DSM in het jaar 2000 zal beschikken over een andere, maar “goede portfolio: een goed pakket van activiteiten en produkt/marktcombinaties. Ik reken erop dat het een beter pakket zal zijn met meer leiderschapsposities.”

Door de optelsom van veranderingen en verbeteringen is het volgens De Bree duidelijk dat DSM het in 1994 aan de kostenkant beduidend beter zal doen dan in 1993. “Die verbeteringen zouden het verschil kunnen uitmaken tussen een 'rood' of een 'zwart' 1994 (verlies of winst). Als de economie aantrekt, zal dat al heel snel zichtbaar zijn in onze resultaten.”

Zorgwekkend noemd De Bree het kostenniveau van de Europese chemie ten opzichte van andere werelddelen, “terwijl wij met een groot aantal activiteiten toch allemaal moeten concurreren op dezelfde wereldmarkt. Zo is de Europese chemie anderhalf maal zoveel geld kwijt aan energie dan die in de Verenigde Staten. Dat geldt ook voor onze milieukosten. Voor etheen, de bouwsteen voor veel van onze activiteiten, betalen wij 30 procent meer dan de Amerikaanse chemie en zelfs 450 procent meer dan de concurrenten in het Midden-Oosten. En maken de arbeidskosten in de Europese chemie tussen de 20 en 25 procent uit van de produktwaarde: in Amerika ligt dat rond de 15 procent.”

Als de Europese chemie niet uitkijkt, dreigt zij zich dus puur op kosten uit de internationale markt te prijzen, zegt De Bree. Zij zal drie sporen moeten volgen om dit proces te keren: behoud van haar technologische voorsprong, bundeling van activiteiten die nu nog te versnipperd op veel kleine lokaties plaatshebben, kostenverlaging en verhoging van de arbeidsproduktiviteit, aldus de DSM-bestuursvoorzitter.