'Campina - ach gulle kakmadam'

Het oog op scherp door Geert van Beek. Uitgave Bouwbedrijf Marcel van der Linden, Sint Michelsgestel. ISBN 90-9006534-2. Prijs 25 gulden.

Een aannemersbedrijf dat ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan een gedichtenbundel uitgeeft: dat werd, voor zover bekend, niet eerder vertoond. Aannemer Marcel van der Linden uit het Brabantse dorp Sint-Michielsgestel zorgde voor de primeur met de bundel Het oog op scherp van de dichter Geert van Beek, onder meer winnaar van de Anne Frankprijs en van de Vijverbergprijs. Het is een zeer fraai uitgegeven, zij het voor sommige boekenkasten wat erg hoog uitgevallen boekwerkje in een zwart kaft met soms vermakelijke gedichten, die overigens geen van allen rijmen en die een licht ironische ondertoon hebben.

Onvermijdelijk gaat men op zoek naar wat een dichter en een aannemer kan binden. En ja hoor, het eerste gedicht gaat over het leggen van de eerste steen. Dat doet een aannemer of hij laat dat doen door een belangrijk persoon. Een dichter doet het volgens Van Beek op z'n eigen manier: “Letter voor letter kiest hij zijn materiaal, bouwt woorden tot zinnen tot eenheden om in te wonen. Hij is een diepgraver, een hoogwerker, een bulldozer, zuivert zijn taal, schuift tuig van de richel. Zijn puntig instrument pent van losse woorden een eigen onderkomen”.

Met het uitgeven van de bundel benadrukt niet alleen Van Beek, maar ook de aannemer zijn eigenzinnigheid. Eerder dit jaar hield hij geen personeelsfeest maar schonk hij een bedrag van 750.000 gulden aan ontwikkelingswerk. Al jarenlang sponsort hij projecten in de Derde Wereld. Van der Linden heeft 115 mensen in dienst en een jaaromzet van 55 miljoen gulden en bouwt voornamelijk grote gebouwen.

De uitgave van de dichtbundel noemt hij in het voorwoord de afronding van een 'memorabel jaar'. Zelf was hij er eindredacteur en uitgever van. “Het werken aan de samenstelling en vormgeving was een regelrecht plezier en bracht op z'n tijd een welkome afwisseling. We gaan nuchter als we zijn weer gewoon aan de slag met òòk de geest op scherp”.

Het aardige van de dichtbundel van Van Beek, die van de aannemer de volle vrijheid kreeg te dichten over wat hem goeddunkte, is dat hij zich liet inspireren door foto's van gebouwen die Van der Linden bouwde. Dat geldt onder meer voor de Liga-fabriek in Roosendaal. “Hoe roekeloos zijn de namen van koekjes in overvloed gedachteloos opgesnoept: lange vingers, kletskoppen, bokkepoten. Nomen est omen. (--) Neem maar Arnhemse meisjes om in te bijten”. Of voor de overigens affreus lelijke nieuwbouw van Campina Melkunie aan de A-2 bij Zaltbommel. “Goeiige koe, stoethaspel, melkmuil, topless tepelmeid, dorstlessende lesbienne, ach, gulle kakmadam”.

    • Max Paumen