Zjirinovski wil aan Ruslands grenzen 'oorlogen provoceren'

MOSKOU/TALLINN, 16 DEC. Vladimir Zjirinovski, de winnaar van de Russische parlementsverkiezingen van zondag, heeft gezegd dat Rusland langs zijn grenzen “oorlogen moet provoceren” om de naburige volkeren “te dwingen te bedelen om als provincie tot Rusland te worden toegelaten”.

Die uitspraak staat in een vraaggesprek met Zjirinovski, vandaag gepubliceerd in het Russische blad Koeranty. “Het is moeilijk nu grenzen te trekken. We moeten oorlogen tussen naburige volksstammen provoceren. Daarvoor hoeven we niet eens actief ten strijde te trekken, we moeten alleen niet meer tussenbeide komen”, aldus Zjirinovski. “Ze zullen elkaar afslachten: Armeniërs tegen Azeri, Turken tegen Armeniërs, bergvolken tegen Turken, Afghanen tegen Tadzjieken. Dan zullen ze, of diegenen die nog leven, naar ons rennen om Rusland te vragen hen als provincies toe te laten.” Bovendien moet Rusland volgens Zjirinovski “aan kolonies denken” in plaats van andere republieken wereldmarktprijzen te betalen voor “hun katoen van rotkwaliteit”.

Koeranty meldde niet wanneer het vraaggesprek met Zjirinovski had plaatsgehad.

De drie Baltische landen willen lid van de NAVO worden en hebben het Westen gevraagd om een intensivering van de samenwerking op veiligheidsgebied. Het verzoek is een reactie op de verkiezingsoverwinning van Zjirinovski. Naar aanleiding van de zege van Zjirinovski, die bij de verkiezingen 24 procent van de stemmen kreeg, belegden de presidenten van Estland, Letland en Litouwen gisteren een gesprek in de Estse hoofdstad Tallinn. In een gemeenschappelijke verklaring, uitgegeven na dit gesprek, lieten de drie presidenten weten de samenwerking met de NAVO te willen verdiepen. “De NAVO is voor zover te voorzien valt de belangrijkste garantie van onze veiligheid”, aldus de verklaring. Daarin werd niet om een onmiddellijk NAVO-lidmaatschap gevraagd, maar werd wel gesteld dat die het uiteindelijke doel van de drie Baltische landen is, zo maakte de Litouwse president Brazauskas na het gesprek duidelijk. “We willen een zo kort mogelijke weg naar de NAVO bewandelen.”

De drie presidenten lieten weten teleurgesteld te zijn over de mate van samenwerking die de NAVO tot dusverre heeft aangeboden. Het NAVO-programma Partnership for Peace, waarmee de NAVO de Oosteuropese landen tracht te betrekken bij de verdragsorganisatie, schiet tekort, aldus de Baltische leiders. “Partnership for Peace is als een fles Chanel-parfum na gebruik: mooi om naar te kijken, maar wel leeg”, zei de Estse president Lennart Meri. In de gemeenschappelijke verklaring legden de presidenten geen verband tussen hun verzoek om nauwere samenwerking met de NAVO en de verkiezingsoverwinning van Zjirinovski. Tijdens hun gezamenlijke persconferentie deden ze dat wel; ze zeiden alle drie zich grote zorgen te maken over die zege en de gevolgen daarvan voor de toekomst van de drie Baltische republieken, ook al waarschuwde de Letse president Ulmanis tegen een overdramatisering van de situatie: “Er is geen reden voor paniek, want we weten nog niet wat voor functie Zjirinovski krijgt, welke positie zijn partij zal innemen, wat voor coalitie er komt en of de democraten de handen ineen kunnen slaan.”

De Amerikaanse vice-president Gore heeft gisteren de denkbeelden van Vladiumir Zjirinovski bestempeld als “laakbaar”. Gore sprak gisteren in Moskou met president Jeltsin. Na afloop van het gesprek voorspelde Gore dat Jeltsin erin zou slagen een hem gunstige coalitie te vormen die “effectief kan optreden”. (Reuter, AP, AFP)