WORTELPUDDING VOOR DE KERST

Deze pudding is echt in een wip klaar. U kunt veel van de voorbereidingen van tevoren doen en op het laatste moment de droge ingrediënten door de natte ingrediënten scheppen. Meng ze echter niet van tevoren omdat de pudding anders niet rijst.

200 gram wortel geschild

200 gram aardappel geschild

200 gram appel, geschild en klokhuizen verwijderd

175 gram rozijnen

4 eetlepels rum

125 gram boter

200 gram donkerbruine basterdsuiker

1 ei, losgeklopt

150 gram bloem

2 theelepels dubbelkoolzure soda (natriumbicarbonaat)

2 theelepels kruidnagelpoeder

2 theelepels kaneelpoeder

2 theelepels nootmuskaat

2 theelepels zout

Rasp de geschilde wortel, aardappel en appel. U moet in totaal circa 500 gram raspsel hebben. Doe de rozijnen met de rum in een magnetronkommetje en zet de kom 1 minuut in de magnetron op 100% (650 watt). Roer de boter zacht en klop er de suiker door. Klop vervolgens het losgeklopte ei door het boter-suikermengsel. Roer de geraspte appel en groenten en de rozijnen met rum door het ei-botermengsel. Zeef de rest van de ingrediënten boven een kom en schep vervolgens door het fruit-groentenmengsel. Schep het puddingmengsel in een magnetronvorm van 2 liter inhoud en houd aan de bovenkant een ruimte van circa 5 centimeter vrij. Dek de vorm af met magnetronfolie en zet hem 12-15 minuten in de magnetron op 100%. Steek een satéstokje in het midden van de pudding om te controleren of hij gaar is. Het stokje moet er schoon uitkomen.

Laat de pudding circa 5 minuten nagaren voor u hem op een decoratief bord stort. Dien onmiddellijk op en geef er een romige rumsaus bij. (Recept voor magnetron rumsaus volgt).

    • Kim Maclean