Vice-consul van Suriname veroordeeld

PARAMARIBO, 16 DEC. Een voormalige vice-consul van Suriname in Nederland, B. Berrenstein, is door de Surinaamse kantonrechter veroordeeld tot twaalf maanden cel wegens paspoortfraude tijdens zijn verblijf in Nederland. Berrenstein knoeide met paspoorten in opdracht van de Surinaamse Centrale Inlichtingen Dienst en van de 'loyaliteitsgroep' van de NDP, de politieke partij van Desi Bouterse. De vice-consul werd in 1991 Nederland uitgezet, nadat zijn werk voor de inlichtingendienst aan het licht was gekomen.

Berrenstein verklaarde dat zijn functie als vice-consul een dekmantel was. Hij was in werkelijkheid hoofd van de inlichtingendienst bij het consulaat en “als zodanig” lid van het 'loyaliteitssysteem' van de NDP. De partij van Bouterse nam toen deel aan de regering-Wijdenbosch. Berrenstein volgde op staatskosten een opleiding in spionage en contra-spionage in Brazilië.

Volgens de kantonrechter had hij de opdrachten van de inlichtingendienst en de NDP-groep naast zich neer moeten leggen omdat hij wist dat ze in strijd waren met de wet. In de periode dat hij diende op het consulaat in Amsterdam, van 1988 tot 1991, fraudeerde hij met een vijftigtal paspoorten voor een 'immigratieproject'. Chinese zakenlieden in Hongkong en China zouden daarmee gepaaid moeten worden om in Suriname te investeren. De affaire leidde, nadat vervalste paspoorten in enkele landen waren opgedoken, in Canada tot het instellen van een visumplicht voor Surinamers.