Sinterklaas vs kerstman; percentage Nederlanders dat cadeau's geeft met ... (1990-1992)

Grafiek: De gemeenteraad van Assen kan gerust zijn: Sint Nicolaas gaat niet met pensioen. Het aantal mensen dat Sinterklaas viert blijft constant. De kerstman rukt niettemin op.

Het marktonderzoekbureau AGB Duratrend heeft 5.000 Nederlanders van twaalf jaar en ouder gevraagd of zij met Sinterklaas en Kerstmis cadeaus geven. De afgelopen drie jaar vierde ruim 60 procent van deze groep Sinterklaas met pakjes. In dezelfde periode nam het aantal gulle gevers tijdens kerst toe van 35 naar 43 procent. Die stijging is toe te schrijven aan consumenten die ook al Sinterklaas vieren, en blijkbaar twéé bebaarde heren op bezoek willen hebben.

Geschenken onder de boom zijn het populairst bij consumenten tussen de twintig en dertig jaar. In de categorie van dertig- tot veertigjarigen is 5 december als 'cadeaumoment' favoriet: veel mensen hebben dan jonge kinderen. Omdat een kinderhand gauw gevuld is, zijn sinterklaascadeaus gemiddeld iets goedkoper dan kerstgeschenken. Voor 5 december geeft men gemiddeld 133 gulden uit, voor Kerstmis zeven gulden meer. Volgens de onderzoekers wordt dit verschil per jaar groter. Voor mensen boven de vijftig is de lol er blijkbaar vanaf; veel senioren kopen voor Sinterklaas noch voor Kerstmis nog cadeaus.

    • Roald van der Linde