Reed Elsevier: belang in Italiaanse uitgeverij

AMSTERDAM, 16 DEC. Het Brits-Nederlandse uitgeversconcern Reed Elsevier heeft een belang van 40 procent genomen in de Italiaanse juridische uitgeverij Dott. A. Giuffre Editore. De aankoop past in de strategie van Reed Elsevier om in continentaal Europa een netwerk op te bouwen van juridische uitgeverijen.

Niet bekend

Reed Elsevier is op het moment wereldwijd een van de allergrootste uitgevers van wetenschappenlijke publikaties, waarop marges van 40 procent worden gemaakt. Omdat op dit winstgevende gebied de top ongeveer is bereikt, concenteert Reed Elsevier zich sinds de fusie op de uitbouw van juridische uitgeverijen. Reed Elsevier bezit al dominante posities in Azië, Australië en het Verenigd Koninkrijk, maar het Europese continent is daarbij achtergebleven. Onlangs werd de Franse uitgever Editions techniques gekocht. De Nederlandse concurrent Wolters Kluwer heeft echter een forse voorsprong en is in verschillende Europese landen, zoals Frankrijk, al marktleider.

“Het Italiaanse belang is niet spectaculair, zeker niet gezien de haast die Reed Elsevier heeft met het opbouwen van het Europese netwerk: zoveel uitgevers zijn er niet meer over”, zegt analist A. Moons van CLN Oyens en Van Eeghen. “Op juridisch gebied is Italië een redelijk ontwikkeld gebied, waar de marges de 25 procent wel benaderen.” Hoe hoog de marges liggen, wil de woordvoerder van Reed Elsevier niet kwijt: “Met de verkiezingen in het vooruitzicht is er wel een behoorlijke hoeveelheid wetgeving te verwachten.”