PvdA-plan huursubsidie van de baan

DEN HAAG, 16 DEC. Het plan van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer om de individuele huursubsidie voor gezinnen met kinderen te verhogen, maakt vrijwel geen kans.

Minister De Vries (sociale zaken) zei vanochtend in de Kamer, na raadpleging van staatssecretaris Heerma (volkshuisvesting), dat er “nogal wat nadelen” aan het PvdA-plan verbonden zijn. De PvdA wil de huursubsidie voor gezinnen met kinderen verhogen ten koste van de subsidie voor huurders die over een eigen vermogen beschikken. De Vries wees erop dat zo'n regeling de wet ingewikkelder zou maken. Er komen dan weer twee verschillende categorieën van subsidie-ontvangers bij. Bovendien vergroot het PvdA-voorstel het probleem dat bepaalde inkomensgroepen van een loonsverhoging niets overhouden doordat hun huursubsidie navenant wordt verlaagd.

Ook verwacht De Vries dat de kosten van de controle, of huurders over een eigen vermogen beschikken, hoog zullen zijn. Er zijn ruim 900.000 huurders die jaarlijks individuele huursubsidie ontvangen. De CDA-fractie in de Tweede Kamer had eerder laten blijken weinig in het plan van de PvdA te zien.