'PvdA misbruikt de Heilige Maagd niet'

AMSTERDAM, 16 DEC. “Ik zie de PvdA voor veel dingen aan, maar niet voor misbruik van de Heilige Maagd.” PvdA-bestuurslid M. van der Heijde uit Bos en Lommer ontkent ten stelligste dat zijn partij verkiezingsmunt zou willen slaan uit de verschijning van Maria in dat stadsdeel.

Deze beschuldiging komt van het comité Onze-Lieve-Vrouwe-ter-Staats uit de belendende Staatsliedenbuurt. Maria's verschijning in Bos en Lommer zou in scène zijn gezet door 'tegenstanders van het ware geloof', ter meerdere eer en glorie van de lokale PvdA-afdeling.

Sinds twee maanden, zo vertellen bewoners van Bos en Lommer, verschijnt de Heilige Maagd voor snackbar Desiree in de De Rijpstraat. Ze zou lang blond haar hebben en een rode mantel dragen. “Zelf heb ik haar niet gezien”, zegt snackbarbezoeker Jan Jaap Kassius. Normaal staat hij sceptisch tegenover dit soort zaken - “Toch was ik zeer verrast dat mensen die er vrij serieus uitzien, haar zo hebben gezien.”

De Staatsliedenbuurt is woedend. De echte Heilige Maagd zou niet in het rood maar, in het groen gekleed gaan. Zo is zij volgens 'zieners' tientallen keren op het Van Limburg Stirumplein verschenen. “Een soort rasta-kleuren”, beschrijft een woordvoerder van het comité. “En ze had zeker geen lang blond haar.”

PvdA'er Van der Heijde heeft zelf nog niet van de verschijning in zijn stadsdeel gehoord. Hij heeft ook geen 'echte band' met Maria. “Maar”, zo stelt hij, “als Bos en Lommer deugd heeft van haar komst, dan is ze welkom.”

De secretaris van het comité, drs. Kees van Driel, beschuldigt de PvdA er nu van de Heilige Maagd in Bos en Lommer 'voor haar karretje te spannen'. In een brief aan het dagelijks bestuur van de deelraad noemt hij het 'bedenkelijk' dat er direct na haar verschijning in de omgeving verkiezingspamfletten van de PvdA zijn gevonden. “Een partij die zich van dezelfde rode kleur bedient”, merkt Van Driel op.

De secretaris spreekt van 'flagrante anti-katholieke acties' door tegenstanders van het 'ware geloof'. Hij wil dat het deelraadbestuur de PvdA uitsluit van de komende verkiezingen.

Wethouder A. Dekker, voor de VVD in het dagelijks bestuur van de deelraad gaat voorlopig niet op dit verzoek in. “Ik kan me niet voorstellen dat de PvdA Maria voor haar verkiezingscampagne zou willen gebruiken”, verdedigt ze de partij in een eerste reactie. Ze belooft de zaak verder te onderzoeken. “Er komen rare verkiezingen aan, dus in principe is alles mogelijk”, aldus Dekker.

Ook de PvdA zal verder onderzoek doen. “Ik wist niets van een verschijning”, zegt Van der Heijde. “Dus laat staan van een rood gewaad en lang blond haar.” Volgens hem is de PvdA niet 'helemaal wars van het geloof.' Maar omgekeerd is het 'overdreven' om te denken dat zijn partij het geloof zou gebruiken voor de verbreiding van haar ideeën. “Het gaat misschien niet zo goed met de PvdA en er wordt ook naar andere dingen gegrepen”, geeft hij toe. “Maar overtuigen doen we nog steeds door daden. Door in de praktijk te laten zien hoe we werken. Daar hebben we de Heilige Vrouwe niet voor nodig.”