Paramount is te koop voor de hoogste bieder

NEW YORK, 16 DEC. Paramount Communications is te koop voor de hoogste bieder. De raad van bestuur van het mediaconcern heeft deze week de voorwaarden bekendgemaakt waaraan toekomstige eigenaren moeten voldoen. Daarmee is de strijd om de laatste onafhankelijke filmstudio een nieuwe fase ingegaan.

De twee kandidaten die strijden om Paramounts gunsten zijn QVC en Viacom. Beide bedrijven zijn al sinds september bezig de meerderheid van de aandelen in handen te krijgen. Na een uitspraak van het hooggerechtshof in de staat Delaware, vorige week, moet het bedrijf het bieden opnieuw openen. Iedereen kan tot en met maandag een bod uitbrengen.

Analisten verwachten niet dat nieuwe bieders zich zullen melden. Opnieuw zullen QVC en Viacom dus tegenover elkaar komen te staan met biedingen van omstreeks 10 miljard dollar. Op dit moment hebben beide bedrijven hun laatste biedingen verlengd, maar de verwachting is dat beide voor maandag een hoger bod zullen uitbrengen.

Viacom had drie maanden geleden een getekende overeenkomst met Paramount Communications om te fuseren. Viacom zou de aandeelhouders van Paramount een bedrag van bijna zeventig dollars in aandelen en contanten betalen. Na de overname, waarmee een bedrag van 8,2 miljard dollar gemoeid was, zou Viacom-topman Sumner Redstone voorzitter van de raad van bestuur van het nieuwe concern worden. Paramount-topman Martin Davis zou chief executive officer worden.

Paramount Communications, dat een jaaromzet heeft van ongeveer 5 miljard dollar, omvat de legendarische Hollywoodstudio, enkele televisiezenders, Madison Square Garden, de New York Knicks basketbalclub, de New York Rangers ijshockey club, de grootste Amerikaanse uitgever Simon & Schuster en de uitgeverijen Prentice Hall en Pocket Books. Viacom is eigenaar van MTV, Nickelodeon en de kabelzender Showtime.

    • Lucas Ligtenberg