Oud-eigenaar koopt busfabriek Den Oudsten

ROTTERDAM, 16 DEC. Het failliet verklaarde bedrijf Den Oudsten in Woerden hervat volgende week de produktie van bussen voor het stads- en streekvervoer. Ongeveer 200 van de oorspronkelijke 320 werknemers behouden daardoor hun baan. Oud-eigenaar J. A. den Oudsten heeft bekend gemaakt dat hij de onderneming voor een onbekend bedrag heeft overgenomen uit de failliete boedel van United Bus. Het bedrijf zal worden voortgezet onder de naam Den Oudsten Bussen (DOB).

Nu de produktie bij Den Oudsten wordt hervat zijn de drie onderdelen van het in oktober failliet verklaarde United Bus gered. Bova in Valkenswaard is al voor het faillissement werd uitgesproken uit de boedel gelicht om zelfstandig door te draaien. Later is ook een oplossing gevonden voor Daf Bus.

Het ligt in de bedoeling dat het bedrijf in de nieuwe opzet 150 bussen per jaar gaat produceren. Den Oudsten mikt daarbij naast de Nederlandse stads- en streekvervoerbedrijven op markten in Duitsland, België, Luxemburg en Zwitserland. Later zal ook worden geprobeerd voet aan de grond te krijgen in Frankrijk.

De vakbonden zijn inmiddels akkoord gegaan met een aanzienlijke versobering van de arbeidsvoorwaarden voor het overgebleven personeel. Hoewel een grote groep werknemers met een inkomen wordt geconfronteerd dat een kwart lager ligt dan het vorige salaris. Om de pijn enigszins te verzachten is 1,2 miljoen gulden door Den Oudsten voor de werknemers beschikbaar gesteld. Zij kunnen echter ook beslissen dat geld te gebruiken voor een sociaal plan ten behoeve van de 120 werknemers die hun baan definitief kwijt zijn.

De familie Den Oudsten is tot 1990 eigenaar geweest van de bussenfabriek in Woerden. In dat jaar werd de onderneming overgenomen door United Bus. De familie bezit nog twee andere bedrijven: Den Oudsten Specials in Montfoort en New Flyer Industries in het Candadese Winnipeg. In Canada worden bussen voor de Noordamerikaanse markt geproduceerd.