Mijn in Bischofferode gaat definitief dicht

BONN, 16 DEC. Ongeveer vijftig woedende arbeiders hebben gisteren opnieuw de kalimijn in het Thüringse plaatsje Bischofferode bezet nadat bekend was geworden dat de Europese Commissie akkoord gaat met de geplande grote fusie in de Duitse kali-industrie. Daarmee kwam vast te staan dat het bedrijf nog deze maand wordt gesloten.

De Commissie, die aanvankelijk bezwaar had gemaakt, keurde een fusieplan goed waarbij de Westduitse BASF-dochter Kali & Salz uit Kassel wordt samengevoegd met twee Oostduitse bedrijven, die zich als vroegere DDR-staatsbedrijven in de portefeuille van het Treuhand-instituut bevonden. In het fusieplan is voorzien dat de mijn in Bischofferode wordt gesloten omdat de kaliwinning daar te duur is om te kunnen overleven op de toch al onder overproduktie lijdende wereldmarkt.

Sinds afgelopen zomer hebben de circa 700 kali-werknemers in Bischofferode verwoede acties voor behoud van hun bedrijf gevoerd, inclusief langdurige hongerstakingen. Hun strijd kreeg, mede tegen de achtergrond van de economische misère in de ondergeïndustrialiseerde deelstaat Thüringen, soms een sterk Oost-Westaccent.

Pogingen om het bedrijf apart te verkopen mislukten bij gebrek aan solvabele kopers. De Bondsdag en het parlement in Thüringen hadden dan ook al met de Duitse kalifusie ingestemd toen de acties in Bischofferode begonnen. Toch leverden de acties nog enig succes op: zowel in Bonn als in de regionale hoofdstad Erfurt werd beloofd dat voor vervangende werkgelegenheid voor alle 700 werknemers wordt gezorgd.

Maar dat gaat het personeel niet ver genoeg. De ondernemingsraad heeft gisteren aangekondigd dat het verzet tegen de sluiting doorgaat. Doordat de kwestie sterk leeft in heel Thüringen, waar in '94 verkiezingen zijn, hoopt het personeel met de bezetting de CDU/FDP-coalitie in die deelstaat (en de Treuhand) alsnog op andere gedachten te brengen.