Luchtshow

Ze komen tussen vier en vijf uur 's middags, en iedere keer weer is het een enorm spektakel. Duizenden spreeuwen houden een kwartier, een half uur lang een ballet in de lucht, een choreografie van door elkaar en tegen elkaar in vliegende vogels. Nu eens vormen zij een dichte, bijna ondoorzichtige wolk, dan weer lijkt heel de zwerm transparant.

Ze horen bij Rome in de herst, deze zwermen vogels. Ze zijn uit Midden- en Noord-Europa gekomen om in het mildere mediterrane klimaat te overwinteren. 's Ochtends vroeg vertrekken ze, om in de heuvels en rondom Rome op jacht te gaan naar voedsel. Vooral olijven schijnen ze lekker te vinden. Aan het eind van de dag komen ze terug, met veel kabaal, als de invasie van vogels uit Hitchcocks film The Birds.

Precieze schattingen van het aantal overwinteraars zijn er niet, maar volgens biologen gaat het in ieder geval om honderdduizenden spreeuwen. De meeste komen alleen in de winter, maar een groepje van ongeveer duizend is gebleven in het park Villa Borghese en voedt zich daar met insekten.

De vogels komen 's avonds terug naar de stad omdat het daar warmer is en omdat ze daar meer bescherming vinden tegen hun natuurlijke vijanden. Ze klimmen en dalen, draaien in het rond, totdat de aanvoerder besluit dat de voorstelling lang genoeg heeft geduurd en ze, fladderend en krijsend, een plaatsje zoeken in de bomen. Er zijn een paar favoriete plekjes. Vooral in de omgeving van het Vaticaan en in de wijk Trastevere levert dat niet alleen spectaculaire luchtshows op, maar ook spiegelgladde straten. Wie op een brommer of scooter zit haalt zijn voeten van de trappers, want het is net groene zeep, en degene die slipt en valt is niet gelukkig. Het stinkt er, wekenlang, en wie door die straten loopt verlangt naar een verfrissende regenbui. Maar ook met onbewolkte hemel kan je daar beter een paraplu opsteken.

    • Marc Leijendekker