Libische balling verdwenen

KAIRO, 16 DEC. Een dissidente Libische ex-minister van buitenlandse zaken, Mansur Kikhia (62), is vrijdag in de Egyptische hoofdstad Kairo verdwenen.

Mede-dissidenten in ballingschap vrezen dat de Libische leider Gaddafi is teruggekeerd naar zijn oude tactiek van het ontvoeren en vermoorden van tegenstanders. Ook de mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft die verdenking geuit. Kikhia, die in 1972-73 minister was en vervolgens als ambassadeur bij de VN fungeerde, brak in 1980 met Gaddafi uit protest tegen de executie van politieke tegenstanders die Gaddafi's praktijk was in de jaren zeventig en tachtig.

Gaddafi had zich de laatste tijd tamelijk rustig gehouden, om af te komen van de sancties van de Verenigde Naties in verband met de aanslag op een Amerikaans vliegtuig boven Lockerbie in 1988. Maar sinds de sancties op 1 december juist zijn verscherpt, laat Gaddafi zich althans in zijn retoriek weer van zijn radicale kant kennen. (AP)