Les Aspin neemt ontslag als minister van defensie VS

PAG.5 NIEUWSANALYSE

WASHINGTON, 16 DEC. De Amerikaanse minister van defensie, Les Aspin, heeft gisteren president Clinton zijn ontslag aangeboden. “Het is tijd om uit te rusten en ander soort werk te gaan doen”, zei hij. Clinton aanvaardde het ontslag met veel loftuitingen voor de vertrekkende minister. “Ik vroeg veel van hem (....) Hij gaf zelfs meer aan mij, aan ons militaire apparaat en aan ons land dan werd gevraagd. En ik zal hem daarvoor erg dankbaar blijven”, zei de president.

Niet bekend

Volgens functionarissen van het Witte Huis heeft Clinton Aspin gedwongen te vertrekken. Afgelopen week had hij een conflict met de president. Hij wilde voor zijn begroting 50 miljard dollar meer dan hem beschikbaar was gesteld.

De meeste kritiek kreeg hij toen achttien Amerikaanse militairen sneuvelden in een vuurgevecht met soldaten van de Somalische krijgsheer Aideed. Hij had tevoren tot tweemaal toe verzoeken om versterking van de speciale legereenheid met tanks en pantserwagens afgewezen. Na het vuurgevecht gaf hij een briefing aan Congresleden, waarbij de meeste aanwezigen geschokt waren door de onzekere indruk die de minister maakte. Sindsdien hebben verscheidene Congresleden zijn aftreden geëist. Aspin kreeg begin dit jaar een pacemaker, omdat hij problemen had met zijn hart.

Vooral de Republikeinen toonden zich verheugd over zijn aftreden. De Republikeinse senator Alfonse d'Amato verwelkomde de stap. “De regering heeft nu de kans om voor die positie een persoon te benoemen die de achtergrond, het temperament, de ervaring en het leiderschap heeft om voor Amerika thuis en in het buitenland te vechten”, zei hij. De Democratische leider in de Senaat, George Mitchell, prees Aspin om zijn verdiensten als minister en eerder als Congreslid.