Kroatisch bedrijf ging al weg uit Algerije

ALGIERS/ZAGREB, 16 DEC. De Kroatische onderneming Hidroelektra, waarvan dinsdag 12 technici in Algerije werden vermoord, maakte zich al op het land te verlaten in verband met het ultimatum van moslim-extremisten aan buitenlanders. De in totaal 20 technici die voor het bedrijf in Tamezguida bij Blida werkten, zouden in de komende dagen naar Zagreb zijn teruggereisd, aldus de directeur van Hidroelektra voor de Kroatische radio.

Een groep van ongeveer vijftig moslim-extremisten, verkleed in legeruniform, overviel dinsdagavond het onderkomen van de technici. Zij dreven de technici bijeen, en bonden hen de handen. Vervolgens sneden de aanvallers 12 van hen de keel af. De overige acht werden gespaard, omdat ze, hoewel christenen, hadden gezworen moslims te zijn. Dat meldt vandaag de Algerijnse krant El Moudjahid. Het bloedbad speelde zich af op enkele honderden meters van een legerkamp, aldus de Algerijnse pers.

Een extremistische factie, de Islamitische Groep, heeft eind oktober alle buitenlanders gewaarschuwd voor 1 december Algerije te verlaten. Zo niet, dan zouden zij zonder meer worden vermoord. De moord op de twaalf is ook door de factie opgeëist. Volgens een in de in Londen uitkomende Arabische krant Al-Hayat gepubliceerd communiqué ging het om een “militaire operatie” “in het kader van het ultimatum en in antwoord op de bloedbaden waaraan onze religiegenoten in Bosnië het slachtoffer zijn”.

Sinds 1 december zijn nu in totaal 16 buitenlanders vermoord. De afgelopen twee jaar zijn meer dan 1.700 Algerijnen gedood in het kader van de oorlog tussen moslim-extremisten en de regering, die rond de jaarwisseling van '91-'92 een moslim-fundamentalistische verkiezingsoverwinning verhinderde.

Talrijke buitenlanders hebben inmiddels Algerije verlaten, vooral vrouwen en kinderen maar ook diplomaten en zakenlieden. Het doel van de moslim-extremisten is de buitenlandse steun voor de regering af te snijden en het bewind zo te ondermijnen. (AFP, AP, Reuter)