Kandidatuur van Kombrink onder vuur in Rotterdam

ROTTERDAM, 16 DEC. Een groep Rotterdamse PvdA'ers wil dat P. Aubert, de huidige voorzitter van de raadsfractie, oud-staatssecretaris H. Kombrink vervangt op de tweede plaats van de Rotterdamse kandidatenlijst voor de raadsverkiezingen.

Alleen als staatssecretaris Simons (volksgezondheid) zaterdag op de afdelingsvergadering van de Rotterdamse PvdA openlijk zegt dat hij geen lijsttrekker wordt zonder Kombrink op de tweede plaats, zal de groep Aubert niet voordragen als tegenkandidaat. In een brief aan de leden schrijven de PvdA'ers dat Aubert en oud-Tweede Kamerlid R.M. van Middelkoop te laag op de lijst staan, daarbij in het midden latend naar welke plaats ze moeten stijgen. Aubert bezet in de conceptlijst de vierde plaats, die geen uitzicht biedt op een wethouderschap. Op de derde plaats staat de huidige wethouder van financiën en kunstzaken, Y.C.M. de Rijk. Zaterdag beslissen de leden van de Rotterdamse PvdA over de kandidatenlijst.

Aubert wil dat Simons zaterdag openlijk zegt dat hij niet zonder Kombrink naar Rotterdam gaat. Anders zegt Aubert het tegen Kombrink te willen opnemen. Kombrink was vier jaar geleden al geïnteresseerd in een Rotterdams wethouderschap. Hij trok zich terug toen hij op de lijst kelderde naar een plaats die geen kans bood op een wethouderschap, na een lobby voor vrouwelijke wethouders en voor ex-wethouder J. Henderson, een van de ondertekenaars van de huidige brief.

Niet alle ondertekenaars lijken hetzelfde met de brief voor ogen te hebben. H. Mul, voorzitter van onderafdeling Hillegersberg / Schiebroek: “Simons staat niet ter discussie, maar het afdelingsbestuur had nooit mogen accepteren dat hij beslist wie op de tweede plaats van de lijst staat.” Een andere ondertekenaar, raadslid D. van Puffelen, beklemtoont dat hij Aubert alleen op de derde plaats van de lijst wil.