Kandidaat-coach Schapers heeft nu al kritiek op bond

AMSTERDAM, 16 DEC. De technisch directeur van de tennisbond, Stanley Franker, opende gisteren in Amsterdam heel voorzichtig de deur voor een opvolger als coach van het Davis-Cupteam. Kandidaat Michiel Schapers uitte een paar uur later direct kritiek op het beleid van de tennisbond.

Franker vertelde op een persconferentie tijdens het Masterstoernooi dat hij ook volgend jaar als coach zal fungeren van het Nederlandse team. “Ik overweeg al een hele tijd om een andere coach aan te stellen”, zei Franker. “In het beleidsplan van de tennisbond staat dat er in 1994 een mannencoach en een vrouwencoach moeten zijn, die ieder een soort blanco volmacht krijgen. Als directeur toptennis ben ik niet één van die twee. De tennisbond is met Schapers in gesprek. Hij zou op free-lancebasis volgend jaar al kunnen werken aan de Davis-Cup 2000. In mijn contract staat dat ik het team coach tot 1997. Het kan zijn dat ik het mandaat eerder teruggeef aan de voorzitter van de tennisbond.”

“Er is mij een soort stappen-plan voorgelegd”, vertelde de 34-jarige Schapers, die gisteren in de eerste ronde van de Masters met 7-6 en 7-6 verloor van Ralph Kok, na zijn partij. “Het eerste jaar op part-timebasis, daarna een volledige baan en dan als bondscoach van de mannen. Daar zou dan wellicht ook de functie van non-playing captain van de Davis Cup bij kunnen horen.” Schapers liet al meer dan een half jaar geleden weten belangstelling te hebben voor een dergelijke functie. Het stelde hem teleur, dat het pas eind deze week tot officiële onderhandelingen komt. “Laksheid is het enige wat ik eruit kan afleiden.”

Schapers heeft inmiddels zijn contract met de Tsjech Vacek, die hij ook het vorige jaar coachte, verlengd en gaat ook de Duitser Radulescu begeleiden. “Er blijft nog tijd over, maar het is niet zo, dat ik als reizend coach voor de bond kan functioneren. Het eerste jaar zal een andere invulling aan mijn taak moeten worden gegeven.” Schapers speelde jarenlang voor het Davis-Cupteam, reikte in 1988 tot de 25ste plaats op de wereldranglijst en was vorig jaar nog reserve in de wedstrijd tegen Uruguay.

Franker toonde zich redelijk tevreden over het gesprek dat hij dinsdag heeft gevoerd met de spelers van zijn team. De spelers hebben hun vastbeslotenheid uitgesproken de Davis Cup ooit te willen winnen. “Dat kan niet van één of twee spelers komen. Daar moet het hele team achter staan.” Hij legt zich neer bij de voorkeur van de spelers om aan hun eigen agenda vast te houden. “Er zal helaas niet genoeg veranderen in de voorbereiding. Het programma is overvol”, zei Franker. Krajicek, Siemerink, Haarhuis en Eltingh spelen de week voor de Davis-Cupontmoeting met België (25 tot en met 27 maart 1994) alle vier in Key Biscayne in Florida. Dat heeft het voordeel dat Franker die week met alle privé-coaches kan samenwerken, maar als nadeel dat de teamleden - Krajicek en Siemerink wonnen er vorig jaar het dubbelspel - mogelijk pas op dinsdagochtend in Nederland arriveren, terwijl op vrijdag al de eerste partijen gespeeld worden.

De samenwerking met de privé-coaches van de spelers wordt verbeterd, beloofde Franker. “Als Krajicek na de partij met Goetzke wil overleggen kan dat.” Al stelde Franker zichzelf nadrukkelijk verantwoordelijk. “Als captain wil je toch het mandaat houden. Als je een hersentumor hebt, neem je je huisarts ook niet mee naar de operatiezaal. Het is mijn schuld als het team verliest.” Haarhuis en Eltingh zijn zijn vaste keuze in het dubbelspel, liet hij doorschemeren. Zij zijn immers wereldkampioen. “Niemand kan het me meer kwalijk nemen als ik ze opstel.”