ING zoekt met andere banken oplossing De Ster

ROTTERDAM, 16 DEC. ING Bank wil in samenwerking met andere banken trachten tot een oplossing te komen voor het bedrijf De Ster, producent van wegwerpservies. De Ster, dat in zware problemen is gekomen door de vele kunstaankopen van voormalig directeur Joost Ritman, zal dit jaar een verlies lijden van 125,6 miljoen gulden op een omzet van 330 miljoen gulden.

Die cijfers werden gisteren tijdens een zitting voor het Amsterdamse kantongerecht bekendgemaakt door de advocaat van De Ster, mr. L. Spigt. De Ster verzocht de kantonrechter in te stemmen met het ontslag van zes familieleden van Joost Ritman. De betrokken familieleden, waaronder zich de oudste zoon en voormalig directeur van het Amsterdamse verkoopkantoor, Michaël Ritman, bevond, vechten hun ontslag aan.

ING Bank heeft begin dit jaar ingegrepen bij De Ster, nadat was gebleken dat de schuldenlast van de onderneming onaanvaardbaar hoog was opgelopen. In totaal hadden de schulden vorig jaar een omvang bereikt van 525 miljoen gulden, waarvan ongeveer 400 miljoen gulden bij ING Bank. Andere schuldeisers zijn Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN) en Credit Suisse First Boston.

Op dit moment is in opdracht van ING Bank binnen De Ster een saneringsoperatie gestart om de interne organisatie van de onderneming weer op orde te krijgen. Daarbij moest volgens Spigt voor zo'n 100 werknemers in binnen- en buitenland een andere functie worden gezocht. Een deel daarvan is binnen de organisatie herplaatst, terwijl een ander deel is vertrokken. In totaal zijn volgens de advocaat zeven mensen overgebleven, van wie zes tot de familie Ritman behoren, die niet met de voorstellen akoord willen gaan.

Parallel aan de interne reorganisatie is ING Bank onderhandelingen begonnen met de andere schuldeisers van de onderneming om via een consortium een oplossing te zoeken voor de overgebleven schulden: 275 miljoen gulden van De Ster en 155 miljoen gulden van Helios, de holding waarin de kunstverzameling is ondergebracht.

Dat De Ster dit jaar zwaar in de verliezen komt, is volgens advocaat Spigt een gevolg van de saneringskosten. “De perspectieven voor de onderneming zijn op zichzelf gezond”, zei Spigt vanmorgen. Hij verwacht dat De Ster, die vorig jaar een verlies leed van 3,8 miljoen gulden op een omzet van 341 miljoen gulden, in 1994 weer met winst zal kunnen draaien. Ook ING Bank is volgens een wordvoerder positief over de toekomst van De Ster, mits de sanering slaagt. “De Ster is een potentieel winstgevend bedrijf”, aldus ING Bank.