ING koopt voor 111 miljoen belang in Poolse bank Slaski

AMSTERDAM, 16 DEC. ING Bank koopt voor 1.200 miljard zloty (111 miljoen gulden) een belang van 25,9 procent in de Poolse Bank Slaski. De ING Bank, onderdeel van bank-verzekeraar ING Groep, wil het netwerk van de Silezische bank te zijner tijd ook gebruiken voor de verkoop van verzekeringen.

De investering van ING, overeengekomen na twee maanden onderhandelen, is de grootste tot nu toe van een buitenlandse financiële instelling in de Poolse bankensector. Slaski heeft haar hoofdkantoor in Katowice in Silezië en is naar balanstotaal gemeten de op zes na grootste bank van Polen. Zij heeft 46 kantoren.

Slaski bank is de tweede Poolse bank die wordt geprivatiseerd, na de succesvolle beursgang van de Wielkopski Bank Kredytowy (WBK) in april dit jaar. Sindsdien is de aandelenkoers van WBK spectaculair gestegen op de beurs van Warschau, een van de snelst stijgende aandelenmarkten ter wereld.

Slaski Bank en WBK zijn twee van de negen voormalige regionale afdelingen van de Poolse centrale bank, de Narodowy Bank Polski (BNP). In 1988 werden deze negen regionale banken van BNP afgesplitst en klaargestoomd voor een eventueel debuut in de snel groeiende commerciële banksector in Polen. De derde privatisering op de agenda is die van Bank Premyslowo-Handlowy (BPH) in april 1994.

Het aantal particuliere banken in Polen is de afgelopen drie jaar fors gestegen, maar de meeste zijn te klein om op eigen kracht te kunnen overleven. Een aantal Poolse banken ging de afgelopen tijd failliet. Het meest spectaculair was de ondergang van de ART-B bank, die een schuldenlast van ruim een half miljard dollar naliet.

Bij de privatisering van Bank Slaski is 35 procent van de aandelen in handen gekomen van kleine beleggers en is tien procent bestemd voor het personeel, terwijl de rest voorlopig in handen blijft van de staat. ING betaalt het Poolse ministerie van financiën 500.000 zloty (46,30 gulden ) per aandeel. Er staan 9,26 miljoen aandelen met een nominale waarde van 100.000 zloty per stuk uit. Overeengekomen is dat ING Bank de mogelijkheid krijgt twee commissarissen bij Bank Slaski te benoemen.

Vice-voorzitter G. Tammes van de ING Bank liet gisteren in Polen weten dat ING niet het management van Bank Slaski op zich zal nemen. ING krijgt wel een voorkeursrecht bij de verdere verkoop van het staatsbelang in Slaski, dat nu nog circa 35 procent bedraagt.

De belangrijkste activiteiten van Bank Slaski zijn kredietverlening aan het bedrijfsleven en het aantrekken van spaargelden en deposito's van particulieren en bedrijven. De bank heeft een miljoen rekeninghouders en is sedert de oprichting van de effectenbeurs van Warschau in april 1991 ook actief in de effectenhandel.

De winsten van de Poolse banken staan onder sterke druk, doordat zij ondermeer fors moeten investeren in training van het personeel en automatisering. Het grootste probleem voor de banken is evenwel het grote aantal moeilijk inbare leningen die bij verliesgevende bedrijven uitstaan. Uit een recente studie van de London School of Economics blijkt dat de 'slechte' schulden zijn geconcentreerd bij 11 procent van de Poolse bedrijven, die 61 procent van de totale bankschulden voor hun rekening nemen.