Grote indruk Wiersma in eerste partij

IZJEVSK, 16 DEC. Oud-wereldkampioen Harm Wiersma heeft in de eerste partij van de tweekamp om de wereldtitel dammen tegen titelverdediger Alexei Tsjizjov grote indruk gemaakt. In zijn favoriete klassieke spelgenre kwam de wereldkampioen onder grote druk te staan. Hij slaagde er kort na de tijdnoodfase nog juist in een puntendeling veilig te stellen.

Na een rustige opening toonde de zesvoudig oud-wereldkampioen Wiersma zich behendiger in het subtiele laveren. In het middenspel moest Tsjizjov zich met een geforceerde manoeuvre in veiligheid brengen, waarna Wiersma een doorbraakactie op touw zette. Ondanks lichte tijdnood vond de wereldkampioen een scherpe verdediging voor de remise. Ook na afloop werd bij analyses geen winst voor Wiersma gevonden.

De openingsceremonie van de tweekamp in de hoofdstad van de republiek Oetmoerkië werd bijgewoond door zo'n 1.500 mensen. Een van de woordvoerders was Mikhail Kalasjnikov, de ontwerper van het gelijknamige geweer. Veelvoudig olympisch en wereldkampioene langlaufen Koloekova, een legende in deze streek, was met vele andere sportsterren uit de streek eveneens aanwezig.

Voor Izjevsk is dit het eerste grote sportevenement in de historie en de ontluikende zakenwereld grijpt dit gebeuren aan om contacten te leggen en naamsbekendheid te verkrijgen. Plaatselijke sponsors legden 80.000 dollar prijzengeld op tafel voor dit deel van de tweekamp. Bij de openingsceremonie boden enkele kleinere bedrijven spontaan nog drie miljoen roebel (ongeveer 5.000 gulden) extra aan. De twee dammatadoren spelen hun partijen op een groot podium in een theaterzaal, die plaats biedt aan circa 1.500 toeschouwers.

In totaal worden in Izjevsk zeven partijen gespeeld. Op 23 of 24 december wordt dit eerste traject afgesloten. Daarna verhuist het circuit naar Tallin, de hoofdstad van Estland, waar op 27 en 28 december wordt gespeeld. Op 29 december komen beide spelers naar Nederland, waar de tweekamp op 7 januari wordt voortgezet. Dat derde deel van de match speelt zich dan af in Friesland, waar de resterende elf partijen in evenzovele gemeenten worden gespeeld.