Grieken beschuldigen vijf partners in EU

ATHENE/DEN HAAG, 16 DEC. Griekenland heeft Nederland, Denemarken en de drie grote landen van de Europese Unie, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, ervan beschuldigd de politieke solidariteit in de EU te ondermijnen. De vijf zouden tegenover Athene te kennen hebben gegeven diplomatieke banden te willen aanknopen met de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië.

Evangelos Venizelos, woordvoerder van de Griekse regering, sprak van “een grote vergissing”. Volgens hem tasten de vijf landen het Verdrag van Maastricht aan door ambassadeurs uit te wisselen met “Skopje”, zoals de Grieken Macedonië aanduiden. “Het gebrek aan een gemeenschappelijke politiek zal meer problemen scheppen voor de EU”, voorspelde Venizelos, die onderstreepte dat Griekenland de ex-Joegoslavische republiek nooit onder de naam Macedonië of een afgeleide daarvan zal erkennen.

Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag wilde vanmorgen niet bevestigen dat Nederland bezig is diplomatieke betrekkingen aan te knopen met Macedonië, dat internationaal 'Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië' heet. Minister Kooijmans zei onlangs in de Tweede Kamer er naar te zullen streven die betrekkingen nog voor het einde van het jaar te zullen aanknopen. Dat zou dan moeten door middel van een brief aan de Macedonische regering.

De mogelijke actie vóór 1 januari hangt samen met het feit dat vanaf die datum Griekenland een half jaar het voorzitterschap van de EU vervult. Op de Europese top onlangs in België slaagde de Griekse premier Papandreou er niet in van zijn collega's de belofte te krijgen geen diplomatieke relaties aan te knopen met Macedonië. Bij terugkeer in Athene zei Papandreou “niet met de armen over elkaar te zullen gaan zitten” en dreigde Macedonië met sluiting van de grenzen of economische sancties.