FIFA zet Oranje voor WK-loting in een hogere groep

LAS VEGAS, 16 DEC. De wereldvoetbalfederatie FIFA heeft Nederland voor de loting van het WK-voetbal, komende zondag in Las Vegas, voorgedragen in groep 2. Aanvankelijk leek het erop dat Oranje in groep 3 zou worden geplaatst.

Groep 2 zal alleen uit Europese landen bestaan. Naast Nederland zijn dat Bulgarije, Ierland, Roemenie, Rusland en Spanje. Tegen die landen komt het Nederlands elftal dus zeker niet te spelen. Bij de loting wordt uit elke groep steeds een land getrokken. Titelhouder Duitsland, organisator Verenigde Staten, Argentinie, Brazilie, Belgie en Italie zijn de zogeheten groepshoofden.

Onder druk van de Europese deelnemers heeft de FIFA gekozen voor een geografische indeling in de groepen 2 en 3. Met de voorgestelde indeling wordt er afgeweken van het bij eerdere WK's gehanteerde puntensysteem. Daarbij werden de prestaties van de deelnemers bij de drie voorgaande eindronden als leidraad gebruikt. In dat geval had Nederland in groep 3 moeten worden ingedeeld. Het slachtoffer van de nieuwe indeling is Zweden, dat naar groep 4 werd overgeheveld.

Volgens FIFA-woordvoerder Tognoni is de huidige indeling de beste omdat verscheidene landen uit hetzelfde werelddeel nu niet tegen elkaar kunnen loten.

De volledige indeling van de lotingsgroepen:

Groep 1: Duitsland, Verenigde Staten, Argentinie, Brazilie, Belgie en Italie

Groep 2: Nederland, Spanje, Ierland, Rusland, Roemenie en Bulgarije

Groep 3: Kameroen, Marokko, Nigeria, Bolivia, Colombia en Mexico

Groep 4: Zuid-Korea, Saoedi-Arabie, Zweden, Noorwegen, Griekenland en Zwitserland.

Marco van Basten zal Nederland zondag vertegenwoordigen tijdens de lotingsceremonie. Elk land vaardigt een bekende voetbal of oud-voetballer af. Lothar Matthaus zal voor Duitsland aanwezig zijn.

De Braziliaan Pele zal de grote afwezige in Las Vegas zijn. Hij heeft problemen met de voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, Ricardo Teixeira, en dat is de schoonzoon van FIFA-president Joao Havelange. Die heeft Pele nu uit het programma geschrapt. Een FIFA-woordvoerder zei dat de wereldbond zich met deze kwestie bezighoudt. “We hebben nog een paar dagen te gaan.” De Amerikaanse organisatoren betitelen Pele als een vriend. “Maar dit is iets dat de FIFA moet oplossen.”

De KNVB zal met grote afvaardiging bij de loting aanwezig zijn. Die bestaat uit Cees Wolzak (directeur betaald voetbal), Jos Staaten (voorzitter betaald voetbal), Jeu Sprengers (voorzitter KNVB), Harry Been (algemeen directeur), Karel Jansen (bestuurslid technische zaken), Jan Huijbregts (manager technische zaken) en bondscoach Dick Advocaat. Johan Cruijff, de beoogde coach van Oranje bij de eindronde, komt niet.