Drastische inkrimping bij Philips-dochter Pope

ROTTERDAM, 16 DEC. Het elektronica-concern Philips voert een drastsche reorganisatie door bij dochteronderneming Pope, een draad- en kabelonderneming in Venlo. Van de 735 banen verdwijnen er 215, waarbij ongeveer 100 mensen worden ontslagen.

De reorganisatie, die gisteren bekend werd gemaakt, is volgens Philips nodig om de kabelfabriek weer gezond te maken. Door de slechte situatie in de automobielindustrie en de consumentenelektronica en de afgenomen investeringen in telecommunicatie- en kabeltelevisienetten, heeft de fabriek de laatste twee jaar met verlies gedraaid. De situatie is verergerd door de overcapaciteit van 20 procent op de werelddraadmarkt en de devaluatie van de munten in Italië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk, waardoor de conncurenten aldaar veel goedkoper zijn geworden.

De vakbond Unie BHLP is “geschokt over de enorme omvang van de reorganisatie”. Bestuurder J. Teuwen: “Ook al vermoedde het personeel het een en ander, door de gigantische omvang is bij het personeel de schrik om het hart geslagen”. De kans dat de ontslagen werknemers weer ander werk vinden is niet groot, doordat in de regio het afgelopen jaar al 500 banen verloren gingen. Voor de ontslagen werknemers geldt het sociaal plan van Philips, dat loopt tot eind 1995.

De reorganisatie moet binnen enkele jaren zijn vruchten afwerpen, waarbij 1996 geldt als het jaar waarin Pope Cable and wire weer in de zwarte cijfers moet zitten. Philips hoopt de fabriek dan eventueel te kunnen verkopen. “De directie bezint zich op de toekomst van de fabriek. Een verkoop aan derden behoort daarbij tot de mogelijkheden”, zegt een Philips-woordvoerder. De Unie BHLP eist een toezegging dat de fabriek niet in stukken wordt verkocht, maar Philips wil daarover nu nog niets zeggen. “Al een paar jaar tracht Philips het bedrijf van de hand te doen, maar tot dusver zonder succes”, zegt Teuwen.